ΕΛΛΑΔΑ

Μυστήριο με τους κουκουλοφόρους της Χαλκιδικής

Μυστήριο με τους κουκουλοφόρους της Χαλκιδικής

Περίπου 50 κουκουλοφόροι εισέβαλαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτουστο εργοτάξιο της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές Χαλκιδικής και αφού έδεσαν και περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό τους δύο φύλακες του εργοταξίου, πυρπόλησαν τα μηχανήματα.

Ήταν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν 40-50 κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καραμπίνες εισέβαλαν στο χώρο του εργοταξίου, σύμφωνα με την αστυνομία ακινητοποίησαν τους δύο φύλακες που βρισκόταν μέσα σε αυτό και, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους έδεσαν κοντά στην πύλη. Aφού τους περιέλουσαν με βενζίνη τους απειλούσαν ότι θα τους κάψουν ζωντανούς.

Στη συνέχεια πυροβόλησαν τις κάμερες του κλειστού κυκλώματα για να μην καταγραφούν οι κινήσεις τους, όπως λένε οι εργαζόμενοι και με βόμβες μολότοφ και εύφλεκτα υλικά έβαλαν φωτιά σε όλα τα οχήματα και στα κοντέινερ με τεχνολογικό εξοπλισμό της εταιρίας προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή.

Κατά την διαφυγή τους οι δράστες τοποθέτησαν κορμούς δέντρων στον δρόμο για να εμποδίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν εγκαίρως για να σβήσουν τη φωτιά. Ένας από τους φύλακες μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο.

Την επίθεση καταδίκασε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ενώ έχει υποβάλει ήδη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι "οι δράσεις αυτές γίνονται πάντα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με καραμπίνες, με λοστούς, με σίδερα, με μολότοφ γίνονται με την ανοχή μιας πολιτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοσταντούντος του βουλευτή της Καστοριάς τους οποίους έχουμε συχνά επισκέπτες στην περιοχή".

Η νομαρχιακή επιτροπή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει ερωτήματα για το ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση και υποστηρίζει ότι τέτοιες ενέργειες συκοφαντούν τον αγώνα των κατοίκων. "Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής επί δύο ημέρες πραγματοποιεί εκδήλωση για την εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας... ακριβώς σε αυτή τη χρονική στιγμή εκδηλώθηκε η καταστροφή των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός από αγνώστους. Ένα γεγονός που αφενός είναι αποτέλεσμα των συνεχών προκλήσεων της εταιρείας και της κρατικής βίας ενάντια στους πολίτες που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους, αφετέρου δε δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα τους" αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τρομοκρατική χαρακτήρισε την επίθεση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε μια επένδυση που πληροί όλους του περιβαλλοντικούς όρους και πρέπει να στηριχτεί από την τοπική κοινωνία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. "Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση με μολότοφ στις Σκουριές δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τις προθέσεις των επιτεθέντων. Αναρωτιόμαστε ποιον άραγε να αντιπροσωπεύουν και ζητούμε από το κράτος να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο" δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Η αστυνομία κάνει λόγο για συντονισμένη επιχείρηση, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησε σε 27 προσαγωγές.

Τέσσερα άτομα προσήχθησαν σήμερα στο αστυνομικό τμήμα του Πολυγύρου, ενώ από τις Αερχές αναζητούνται άλλα 4 άτομα. Κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας από την Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί στην περιοχή και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί γενετικό υλικό των δραστών. Ειδικότερα έχουν βρεθεί μια κουκούλα με αίμα ίχνη από αυτοκίνητα, καμμένα παπούτσια, αποτυπώματα πάνω στις μολότοφ που άφησαν πίσω τους οι δράστες, μια χειρουργική μάσκα, τσιγάρα και ένας πυρσός.

Η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο ότι η συγκεκριμένη επίθεση είναι η κορύφωση μιας κλιμακούμενης επίθεσης εναντίον της επένδυσης, εκφράζει την λύπη της και καταδικάζει την επίθεση.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Νίκο Δένδια πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης ξεκαθάρισε ο υπουργός από νωρίς το πρωί.

Διαβάστε επίσης: Κουκουλοφόροι έλουσαν με βενζίνη φύλακες σε εργοτάξιο Χαλκιδικής

Νέες προσαγωγές για τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής