ΕΛΛΑΔΑ

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων

Τις ρυθμίσεις σχετικά με τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από την κρίση συζήτησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μαζί με με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Κατά την συνάντηση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σύμφωνα με το οποίο για 4 χρόνια παγώνει η καταβολή της δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους.

Αυτή τη στιγμή το συνολικό ύψος των στεγαστικών δανείων ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ, είναι μη εξυπηρετούμενα. Από τα μη εξυπηρετούμενα τα 5 δισ. έχουν υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ και τα επιχειρηματικά στα 120 δισ. ευρώ.

Στη ρύθμιση εισοδήματα έως 25.000

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και την τελευταία τριετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 35%. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει το ''πράσινο φως'', η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αισιόδοξη ότι θα πάρει την έγκριση, καθώς το ελληνικό σχέδιο είναι στα πρότυπα του αντίστοιχο πορτογαλικού και ισπανικού που εγκρίθηκαν πρόσφατα.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με μελέτη του προτείνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Εν ολίγοις, οι συντάκτες της μελέτης, προτείνουν προς το τραπεζικό σύστημα, να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δανείων, οι τράπεζες να είναι πιο θαρραλέες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους δανειολήπτες και οι όποιες επιπτώσεις του να αντισταθμιστεί από τις κυβερνήσεις με κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα και από τις εποπτικές αρχές με ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Η διευκόλυνση των δανειοληπτών εκτιμάται πως θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Έξι μέτρα – «ανάσα» για τους δανειολήπτες

Ένοχη σιωπή για τα δάνεια των κομμάτων

Στο κόκκινο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ξάνθη

Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια έως 30.000 ευρώ