ΕΛΛΑΔΑ

Μεταλλεία Ιερισσός: Ένταση και δακρυγόνα - Οι κάτοικοι στους δρόμους

Μεταλλεία Ιερισσός: Ένταση και δακρυγόνα - Οι κάτοικοι στους δρόμους

Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων - Αφορμή η σύλληψη έξι κατοίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των κατοίκων που βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα δίπλα από το οποίο βρίσκεται σχολείο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναπνευστικά προβλήματα και σε μαθητές που έκαναν διάλειμμα στην αυλή του σχολείου.

Οι κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές προκειμένου να διαλύσουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα των δακρυγόνων. Σημειώνεται ότι πλησίον του τμήματος υπάρχει και ιατρείο. Στο χωριό χτυπάνε οι καμπάνες.

Όλα ξεκίνησαν όταν σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, έξι άτομα που είχαν κληθεί στην ασφάλεια Πολυγύρου ξανά για κατάθεση, κρατήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιερισσό με συνοδεία 6 κλούβες ΜΑΤ και 7-8 αστυνομικά αυτοκίνητα για να γίνει έρευνα στα σπίτια τους. Οι κλούβες έχουν σταματήσει στη διασταύρωση για Ξηροποτάμι. Αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους και τα ΜΑΤ να παραταχθούν απέναντί τους.

Αυτή την ώρα 4 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από το χωριό και ενδέχεται μαζί τους να είναι και ο εισαγγελέας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Χρήστος Μανούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγινε χρήση χημικών στο σχολείο του χωριού. Ο πρώην Δήμαρχος Σταγείρων κ. Βλαχόπουλος μιλώντας και εκείνος στον ΣΚΑΙ για το τι γίνεται τώρα στην Ιερισσό έκανε λόγο για δακρυγόνα ακόμα και μέσα στο σχολείο».

Στο μεταξύ τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι «τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά». Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια επισημαίνει: «Συγκεντρώθηκε στην Ιερισσό κόσμος από το χωριό αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές».

«Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό. Παρ όλα αυτά έφτασαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και φτάνουν και άλλες. Μεταφέρουν μαζί τους πέντε συλληφθέντες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα ενώ τους συνοδεύουν και τρεις εισαγγελείς. Η ένταση του κόσμου βρίσκεται στο ανώτερο σημείο και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά» προσθέτει. Σημειώνει, εξάλλου, ότι μετά τα επεισόδια στο σχολείο, οι καθηγητές ειδοποιούν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης, αφού ανέφερε πως η κατάσταση στην περιοχή της Ιερισσού είναι έκρυθμη, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Χθες κλήθηκαν να καταθέσουν στην ασφάλεια δύο ανήλικες μαθήτριες η μία εκ των οποίων μάλιστα αναζητήθηκε στο σχολείο της.

Το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αναφέρει: «Δυο παιδιά μας θα ανακριθούν, από τις διωκτικές αρχές που συνεχίζουν να αναζητούν τους εμπρηστές στα σχολεία μας. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προσαγωγές ανήλικων μαθητών. Τα χτυπήματα που έχουμε δεχθεί ως κοινωνία και ως κίνημα, από Κράτος, αστυνομία και ΜΜΕ, ήταν πάμπολα και ανηλεή. Οι πρακτικές όμως των τελευταίων ημερών, που βάζουν τα παιδιά μας στο κέντρο του όποιου σχεδίου έχουν στο μυαλό τους άνθρωποι χωρίς ηθική και στοιχειώδη ευαισθησία, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

«Χούντα δεν γνωρίσαμε, μα ούτε ελευθερία. Η τρομοκρατία μπήκε στα σχολεία» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές του Αριστοτέλειου γυμνάσιου- λυκείου Ιερισσού. «Και ενώ τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια, εμείς οι μαθητές βιώνουμε μαζί με τους γονείς μας τη βάναυση πολιτική των κυβερνήσεων (λιτότητα – φτώχεια – πείνα – ανεργία – θάνατοι), στο Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού ζούμε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή της τρομοκράτησής μας από τα Όργανα της Τάξης. Συμμαθητές μας σύρονται στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής ως κοινοί τρομοκράτες. Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιφέρει την ανάπτυξη μέσω της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική, θυσιάζεται η ελευθερία, η δημοκρατία, και παράλληλα καταπατώνται τα δικαιώματά μας, για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων. Τους συμπαραστεκόμαστε κλείνοντας το σχολείο και δηλώνουμε πως η τρομοκρατία του κράτους ΔΕΝ θα περάσει!» τονίζουν.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας γίνονται μαζικές προσαγωγές, παράνομες λήψεις γενετικού υλικού , καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων , στα πλαίσια του γενικότερου κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί. Δεχτήκαμε τη τεταμένη αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε όμως να ανεχτούμε την στοχοποίηση των παιδιών μας, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε συνεχώς φοβισμένα. Καλούμε όλους τους γονείς να σταθούν πλάι μας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος γονέων του σχολείου.

Διαβάστε επίσης:

«Περιορισμένη η χρήση χημικών στην Ιερισσό» δηλώνει ο Καλαφάτης

Παρεμβάσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τα επεισόδια στην Ιερισσό

Ελεύθεροι οι προσαχθέντες για την υπόθεση της επίθεσης στις Σκουριές

Σαμαράς: Θα προστατέψουμε τις ξένες επενδύσεις