ΕΛΛΑΔΑ

«Ώρα μηδέν» για τις απολύσεις στο Δημόσιο

«Ώρα μηδέν» για τις απολύσεις στο Δημόσιο

-Κρίσιμη συνάντηση Μανιτάκη τρόικας για την κινητικότητα Δημοσίων υπαλλήλων

-Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τις απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης θα έχει σήμερα νέα κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών για το θέμα της κινητικότητας των δημόσιων υπάλληλων.

Οι τροϊκανοί έχουν ήδη στα χέρια τους το σχέδιο του υπουργού για την κινητικότητα στο Δημόσιο το οποίο ναι μεν αποδέχονται ως μία βάση συζήτησης, ωστόσο εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις αμφισβητώντας την αποδοτικότητα του μέτρου.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός με τους κκ Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη να συμφωνούν μόνο στην απομάκρυνση των επίορκων.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και η απομάκρυνση των επίορκων δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς δεν έχει καταγραφεί ούτε ο ακριβής αριθμός τους.

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αργία 892 υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι, χιλιάδες που ίσως έχουν εντοπιστεί να παρανομούν παραμένουν στις θέσεις τους.

Σημειώνεται ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που θα εφαρμόσουν το νέο αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν συγκροτηθεί, παρότι μεσολάβησαν 11 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί μια ακόμη φάση συγχωνεύσεων οργανισμών. Πρόκειται για 700 οργανισμούς που απασχολούν συνολικά 13.000 άτομα.

Από αυτούς τουλάχιστον ένα 30% θα βρεθεί σε διαθεσιμότητα, περίπου 4.000 άτομα δηλαδή που για 12 μήνες θα αμείβονται με το 75% του μισθού και θα αναμένουν μια νέα θέση στο δημόσιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγουν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του χρόνου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ παράλληλα να υπάρξει ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Διαβάστε επίσης:

Δύο αγκάθια στη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

«Χάσμα» κυβέρνησης – τρόικας για τις απολύσεις στο Δημόσιο