ΕΛΛΑΔΑ

Παραδοσιακές «τζαμάλες» στα Γιάννενα! (φωτορεπορτάζ)

Παραδοσιακές «τζαμάλες» στα Γιάννενα! (φωτορεπορτάζ)

Αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά το έθιμο της Τζαμάλας στα Γιάννενα!

Πρόκειται για το χαρακτηριστικό παραδοσιακό έθιμο των μεγάλων φωτιών που οι Γιαννιώτες ονομάζουν "τζαμάλες".

Ο καιρός λοιπόν φέτος, μετά από δύο χρόνια, ήταν σύμμαχος, έκανε το διάλειμμα της μία τουλάχιστον ημέρας στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και επέτρεψε στους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και σε ένα καλό αριθμό επισκεπτών που πάντοτε η Εγνατία οδός διευκολύνει την μετακίνηση τους, να ξεχυθούν στους δρόμους και να διασκεδάσουν στις πολυάριθμες τζαμάλες της πόλης και των προαστιών της.

Κάθε τζαμάλα, όπως απαιτεί η παράδοση, συνοδευόταν από υπαίθρια μαγαζάκια τα οποία προσέφεραν κρασί, τσίπουρο, αναψυκτικά, σουβλάκια, λουκάνικα αλλά και χαλβά, λουκούμια, ξηρούς καρπούς, αποκριάτικα και μη παιχνίδια και ένα σωρό μικροπράγματα!

Ακόμη και σε αυτό το σκηνικό χαράς όμως, τα αποτελέσματα της κρίσης ήταν ορατά, αφενός γιατί σε πολλά μέρη που τα τελευταία χρόνια στηνόντουσαν τζαμάλες, φέτος κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης (π.χ. Κιάφα, Βοτανικό, Μπάφρα), ενώ και όπου έγιναν, οι φωτιές άναψαν την τελευταία στιγμή και παρότι η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη, σε τίποτα δε θύμιζε τις προ της κρίσεως εποχές.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το epiruslive.gr, λίγο πριν νυχτώσει, εκεί που άναβαν σιγά-σιγά οι φωτιές, από τις τζαμάλες στον Πλάτανο, στην Καραβατιά, στα Λακκώματακαι στην Νεοκαισάρεια.