ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπουτάρης άνοιξε το Γενί Τζαμί μετά από 90 χρόνια (βίντεο)

Ο Μπουτάρης άνοιξε το Γενί Τζαμί μετά από 90 χρόνια (βίντεο)

Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη έπαψε να λειτουργεί ως χώρος λατρείας από την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Σήμερα, μετά από 90 χρόνια, το κάλεσμα του ιμάμη ακούστηκε και πάλι, καθώς το τζαμί που πλέον χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής της Κομοτηνής για μεσημβρινή προσευχή, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Το «Γενί Τζαμί» ήταν χώρος λατρείας των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης (Ντονμέδων) και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την ανταλλαγή (1922), στέγασε, για μικρό διάστημα, πρόσφυγες και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).

Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο: