ΕΛΛΑΔΑ

Τέντες: Σε καθεστώς προστασίας τα θύματα της Μανωλάδας

Τέντες: Σε καθεστώς προστασίας τα θύματα της Μανωλάδας

Σε καθεστώς προστασίας ως «θύματα εμπορίας ανθρώπων» τίθενται με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε τα 35 θύματα της Μανωλάδας Ηλείας τα οποία δέχθηκαν εν ψυχρώ πυροβολισμούς επειδή… τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων», κάτι που -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- ενεργοποιεί αυτόματα το καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στα ίδια τα θύματα καθώς καιι στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, κ.λπ.

Παράλληλα ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνει οδηγίες προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κακομεταχείρισης εργαζομένων ημεδαπών και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, κ.λπ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της Συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητα τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν την δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία». Τέλος, ο κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής, κ.λπ.).