ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: 21 ελιές στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών

Ημαθία: 21 ελιές στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών

Μπορεί να έχουν περάσει 10 χρόνια από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο οι μνήμες κάθε Απρίλη ξυπνούν, θυμίζοντας τα 21 αγγελούδια που χάθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών.

Ήταν απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003, όταν 21 αγγελούδια μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, σε ένα από τα πιο τραγικά τροχαία δυστυχήματα που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.

Η επιστροφή από την τριήμερη εκδρομή της πρώτης τάξης του λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην Αθήνα, διακόπηκε στο 38ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών.

Ήταν λίγο πριν τις 7.30 μμ, όταν σε ένα στενό σημείο του δρόμου στην κοιλάδα των Τεμπών, μία νταλίκα που μετέφερε νοβοπάν και μελαμίνες βγήκε από την πορεία της.

Το εμπόρευμα αποκολλήθηκε από την νταλίκα του οδηγού με το ένα μέρος να πέφτει στο δρόμο, ενώ ένα άλλο θέρισε το λεωφορείο, με το οποίο διασταυρώθηκε εκείνη τη στιγμή.

Ο τραγικός απολογισμός 21 μαθητές της Α’ Λυκείου νεκροί και μια ολόκληρη χώρα να θρηνεί για τον άδικο χαμό τους.

Δέκα χρόνια μετά, στη Βέροια, μαθητές της Β' τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου προχώρησαν στη δενδροφύτευση 21 ελιών στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο στις 13 Απριλίου 2003.

Η συμβολική δενδροφύτευση έγινε σε υπαίθριο χώρο του αθλητικού κέντρου "Δ. Βικέλας" στον δήμο της Βέροιας.

«Η συμβολική κίνηση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τα 21 αγγελούδια του λυκείου Μακροχωρίου που χάθηκαν στο ατύχημα των Τεμπών πριν 10 χρόνια. Οι ελιές θα βρίσκονται εδώ αιώνια για να μας θυμίζουν την τραγική αυτή απώλεια αλλά και την αξία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους μαθητές.

Μάλιστα, τους ζήτησε να ονομάσουν τα δέντρα, να τα προσέχουν και να τα βάλουν στη ζωή τους, καθώς βλέποντας τις ελιές να μεγαλώνουν θα νιώθουν πως κάπου ανάμεσα τους βρίσκονται και τα 21 αδικοχαμένα παιδιά.