ΕΛΛΑΔΑ

Τρώνε τα λεφτά του Ελληνικού λαού με χρυσά κουτάλια

Τρώνε τα λεφτά του Ελληνικού λαού με χρυσά κουτάλια

Το κοινό αίσθημα έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση που φαίνεται πως είναι τελεσίδικη για την κατάργηση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), το οποίο αποτελεί φορέα εποπτευόμενο από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ.Νίκο Δένδια.

Πρόκειται για τον μοναδικό κρατικό φορέα, ο οποίος δεν επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο. Αντίθετα, φέρνει πλήθος κονδυλίων στη χώρα μας μέσω ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων, μάλιστα, αποδίδει απευθείας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με το εργασιακό καθεστώς, στο ΚΕΜΕΑ όλο το προσωπικό εργάζεται είτε με απόσπαση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, είτε με συμβάσεις έργου με αμοιβές που προκύπτουν αποκλειστικά από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι προς απόλυση άρα το δημοσιονομικό όφελος από το κλείσιμό του θα είναι μηδενικό.

Παράλληλα, κάθε δύο μήνες περίοπου το ΚΕΜΕΑ διεξάγει εξετάσεις πιστοποίησης για το Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας (σεκιούριτι). Για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα, η συμμετοχή στις εξετάσεις απαιτεί την πρότερη φοίτηση για περίπου 100 ώρες σε κάποιον εκπαιδευτικό φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το ΚΕΜΕΑ. Το μέσο κόστος φοίτησης ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 350 ευρώ.

Το ΚΕΜΕΑ έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει την καλοκαιρινή περίοδο εξετάσεων, για την οποία, μάλιστα, έχουν δείξει ενδιαφέρον πάνω από 2.000 άτομα.

Ωστόσο, η κυβερνητική επιλογή για την κατάργησή του, εμποδίζει την έκδοση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων.

Αποτέλεσμα; Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι πληρώνουν ο καθένας τους εκατοντάδες ευρώ για να εκπαιδευτούν, ώστε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να διεξαχθούν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταργεί τον φορέα που τις διοργανώνει.