ΕΛΛΑΔΑ

Εποχικές προσλήψεις έναντι …«μόνιμων» απολύσεων!

Εποχικές προσλήψεις έναντι …«μόνιμων» απολύσεων!

Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν άνοδο της απασχόλησης τον περασμένο μήνα, ωστόσο στο Υπουργείο Εργασίας αναζητούν μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος έγκειται στο γεγονός πως τα αναλυτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους φανερώνουν μία πραγματικότητα που μόνο αισιοδοξία δε μπορεί να σκορπίσει με δεδομένο πως βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Μπορεί λοιπόν, το πρόσημο να είναι θετικό, ωστόσο η εποχικότητα είναι αυτή που διατηρεί τις προσλήψεις περισσότερες από τις απολύσεις.

Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται και από το είδος των συμβάσεων που υπογράφηκαν, καθώς η πλειοψηφία τους είναι ορισμένου χρόνου γεγονός που συνδέεται με την άνοδο του τουρισμού αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, το μήνα Ιούνιο οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 105.000, ενώ οι αποχωρήσεις τις 90.659. Από αυτές 23.407 ήταν οικειοθελείς αποχωρήσεις, τη στιγμή που οι 67.252 αφορούσαν λήξεις συμβάσεων ή απολύσεις.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των προσλήψεων καταγράφηκαν στην περιοχή του Ιονίου και των νησιών του Αιγαίου ενώ αντίθετα Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Αττική σημειώνουν αρνητικές επιδόσεις.