ΕΛΛΑΔΑ

H νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

H νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και την πρώτη γυναίκα που σπάει το άβατο στον ανδροκρατούμενο χώρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου επέλεξε ομόφωνα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στηρίχθηκε στην επετηρίδα, το ήθος και στην επιστημονική κατάρτιση των επιλεγέντων.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η Αντεισαγγελέας Α.Π. κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη ο Αντιπρόεδρος Α.Π.
κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης.

Για τη θέση του Πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος.

Παράλληλα προήχθησαν:

Στο βαθμό του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου οι Αρεοπαγίτες κ. κ. Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόριος Κουτσόπουλος και Σπυρίδων Μιτσιάλης.
Στο βαθμό του Αντιπρόεδρου του ΣτΕ ο Σύμβουλος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Ρόζος. Στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Σύμβουλος του Ε.Σ. κ. Ευάγγελος Νταής.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες με το ήθος, τις διοικητικές ικανότητες και την επιστημονική τους κατάρτιση θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών, καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας».

Με δηλώσεις τους οι Πρόεδροι του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρθηκαν στις νέες προκλήσεις που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επιλογή μου στην κορυφαία θέση της Εισαγγελικής Ιεραρχίας. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τη συνεργασία των άξιων συναδέλφων και των δικαστικών υπαλλήλων να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνω. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο Εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Σωτήρης Ρίζος- Πρόεδρος ΣτΕ

«Η επιλογή μου ως Προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και των τριών βαθμίδων της Διοικητικής Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Διοικητικών Εφετείων και των Πρωτοδικείων. Προέχον ζήτημα για την επιβίωση των θεσμών αυτών και τη δημιουργική τους συμβολή στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση του Κράτους είναι η επανατοποθέτησή τους στο μέγα θέμα της διαχειρίσεως του Χρόνου. Το θέμα αυτό θα είναι ο βασικός μου προσανατολισμός και η απαίτηση προς τον εαυτό μου, τους δικαστές και την Πολιτική Εξουσία. Οι δικαστές έχουν χρέος συνολικής στρατεύσεως, η Πολιτική Εξουσία χρέος συνδρομής με απλές και ουσιαστικές ρυθμίσεις. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα προέλθει από τη συνεργασία και όχι από την απομόνωση και την περιχαράκωση των Εξουσιών, δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, όπως αρθρώνεται από το Σύνταγμά μας και όπως μορφοποιήθηκε από την πάγια ευρωπαϊκή παράδοση, δεν είναι Κράτος διαλύσεως αλλά κράτος δυναμικής Ενότητος».

Μιχαήλ Θεοχαρίδης- Πρόεδρος Αρείου Πάγου

«Με την επιλογή μου από το υπουργικό συμβούλιο, ως προέδρου του Αρείου Πάγου, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη και ότι οι ΄Ελληνες δικαστές της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι αταλάντευτα προσηλωμένοι στα δικαστικά τους καθήκοντα, τα οποία θα συνεχίσουν να επιτελούν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με μοναδική πυξίδα τη νομιμότητα και τη συνείδησή τους.

Οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές, ως εγγυητές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Πρώτιστο καθήκον μας θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης βραδύτητας στην απονομή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτούνται συνδυασμένες ενέργειες τόσο από μέρους της Πολιτείας με τη θέσπιση κατάλληλων διαρθρωτικών μέτρων, που θα αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών (όπως λ.χ. η ψήφιση νέων Κωδίκων με απλοποιημένες ενιαίες διαδικασίες, η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ιδίως στα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, δικαστικών γραμματέων, κ.λπ.), όσο και από μέρους των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα πρέπει, ανταποκρινόμενοι στις επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργάζονται με αυταπάρνηση, με στόχο να καταστεί αποτελεσματικότερη η απονομή της δικαιοσύνης, προς όφελος τελικά των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου».