ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές

Όλες οι αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές

Δείτε τι αλλάζει σε μαθήματα, κατευθύνσεις και Πανελλήνιες-Ποια λύκεια κλείνουν και ποια συγχωνεύονται

Ριζικές αλλαγές σε μαθήματα, κατευθύνσεις και πανελλήνιες εξετάσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Στόχος του υπουργείου είναι όλες οι αλλαγές να ψηφιστούν εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην πρώτη τάξη του Λυκείου.

Οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:

• Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές.
• Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων.
• Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου.
• Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία.
• Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές.
• Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα.
• Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
• Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Μετά την Γ’ τάξη θα ισχύει προαιρετική τάξη μαθητείας με στόχο οι μαθητές να εκπαιδεύονται με αμοιβή στο χώρο εργασίας στην ειδικότητα που έχουν σπουδάσει. Η λειτουργία αυτής της τάξης θα είναι σε συνεργασία του ΟΑΕΔ με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να δώσει βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, σε μια προσπάθεια να προσφέρει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνώσεις και να αποσυνδέσει το Λύκειο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έτσι, το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των τριών τάξεων αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στον υπολογισμό της βαθμολογίας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου έρχεται έπειτα από πέντε χρόνια διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα κόμματα.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

Κλείνουν 13 Γυμνάσια-Λύκεια και συγχωνεύονται 15

Έπειτα από το «λουκέτο» σε 119 δημοτικά έρχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1901/Β/5-8-2013, την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση 15 σχολικών μονάδων και στην κατάργηση άλλων 13.

Ποια Γυμνάσια - Λύκεια συγχωνεύονται

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση συγχωνεύονται δέκα γυμνασιακές μονάδες σε Καβάλα, Ξάνθη, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς και πέντε λύκεια σε Αθήνα και Πειραιά. Συγκεκριμένα, συγχωνεύονται τα παρακάτω σχολεία:

LYKEIO
LYKEIO2

Ποια Γυμνάσια - Λύκεια καταργούνται

Καταργούνται 11 Γυμνάσια σε Αθήνα, Γιάννενα, Λάρισα, Λακωνία, Θεσσαλονίκη και Χανιά, καθώς και δύο λύκεια σε Κοζάνη και Χανιά.

lykeio3

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει το Λύκειο από Σεπτέμβριο - Νέο σύστημα για τις πανελλαδικές

Αλλαγές εκ βάθρων στην παιδεία: 4 φορές Πανελλαδικές για τους μαθητές

Βάσεις 2013: Πώς διαμορφώνονται σε 40 περιζήτητες σχολές (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Βάσεις 2013: Ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου

Βάσεις 2013: Ποιες σχολές πέφτουν ανά πεδίο

Βάσεις 2013: Μεγάλη πτώση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βάσεις 2013: Πού αναμένεται πτώση - Εκτιμήσεις ανά πεδίο