ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Φθιώτιδα: «Κόκκινα» δεκάδες σπίτια

Σεισμός Φθιώτιδα: «Κόκκινα» δεκάδες σπίτια

Ακατάλληλα κρίθηκαν κατά τις αυτοψίες μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, περισσότερα από εξήντα σπίτια σε χωριά της Φθιώτιδας μετά τα 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης.

Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν από το πρωί τους ελέγχους κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς τα αιτήματα που δέχονται είναι πάρα πολλά. Ήδη τα συνεργεία της ΥΑΣ ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».

Την Πέμπτη, από τα 50 σπίτια που ελέγχθησαν στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές. Ανάλογη εικόνα και στο χωριό Δρυμαία. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ζημιές έχουν κτήρια σε περισσότερα από 12 με 15 χωριά.

«Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα", δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά, καθώς κρίνονται επικίνδυνα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά και αμέσως μετά τα συνεργεία θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές, όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Για δεύτερη νύχτα εν τω μεταξύ, πολλές οικογένειες στα χωριά που χτύπησε ο Εγκέλαδος πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο.

Τέλος, στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.