ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη

Σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς επεισόδια εξελίσσονται - μέχρι στιγμής - οι διαδηλώσεις εργατικών συνδικάτων και φορέων κατά της πολιτικής των μνημονίων, που πραγματοποιούνται με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).


Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε τέσσερα σημεία. Με πανό, πλακάτ και συνθήματα προσήλθαν οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου το "παρών" έδωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βουλευτικών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές άμεσα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "ήρθε σαν κλέφτης" και εγκαινίασε την 78η ΔΕΘ και τού καταλόγισε "πρωτοφανές πλεόνασμα κυνισμού, αλλαζονείας, ψεύδους και υποκρισίας" (για την πλήρη δήλωση του κ. Τσίπρα βλ. προηγούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Μιλώντας από το βήμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Ταραμπουλίδης επεσήμανε - μεταξύ άλλων - τη λιτότητα, την αύξηση της ανεργίας, τις πολιτικές της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και μίλησε για λανθασμένες πολιτικές εξαθλίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και της ΕΡΤ.

"Είναι καιρός, η Τρόικα και η κυβέρνηση να αλλάξουν τροχιά. Είναι καιρός για εμάς να αντιδράσουμε ακόμη πιο δυναμικά" είπε.

Για "ψεύτικες πρωθυπουργικές εξαγγελίες επιτυχίας που δεν πείθουν κανένα" έκανε λόγο, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε πως "όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές δεν έχουμε δικαίωμα να σκύψουμε το κεφάλι".

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.
Μέλη και υποστηρικτές του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου την κεντρική ομιλία προς τους διαδηλωτές απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ χαιρέτισαν - μεταξύ άλλων - εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, του κλάδου των εργαζομένων σε εμφιαλωμένα ποτά κ.ά.

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ κάλεσε την εργατική τάξη να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ανάκαμψης της οικονομίας και πρόσθεσε πως "ως ΠΑΜΕ είμαστε αισιόδοξοι ότι η εργατική τάξη, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες θα τα ξεπεράσει, θα οργανωθεί και θα ανατρέψει όλες τις κυβέρνησεις και αυτή {...} για να μπορέσει να φτιάξει ένα μέλλον όπως της αξίζει".
Στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κάλεσμα των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ανταποκρίθηκαν επίσης - μεταξύ άλλων - αντιπροσωπεία κατοίκων του Κιλκίς που είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού στα Κρούσια, κινήματα κατά των διοδίων, επιτροπές κατοίκων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας κ.ά.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν με την παραπάνω διαδήλωση.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν από νωρίς αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στην επιχείρηση αστυνόμευσης συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Ο χορός των κινητοποιήσεων άνοιξε, χθες το απόγευμα, με την πορεία των ένστολων (αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών), ενώ σήμερα το πρωί, την ώρα των εγκαινίων της ΔΕθ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα, τις συγχωνεύσεις και το μέτρο της κινητικότητας.

Η προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν πορεία ανεκόπη από τα ΜΑΤ και προς στιγμήν επικράτησε ένταση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ: «Κρέμασαν» σχολικό φύλακα έξω από το Δημαρχείο (βίντεο)

Το πατρινό καρναβάλι στη ΔΕΘ (photos)