ΕΛΛΑΔΑ

Κατάσχεση-μαμούθ περισσότερων από 10 εκατ. παράνομων χαπιών

Κατάσχεση-μαμούθ περισσότερων από 10 εκατ. παράνομων χαπιών

Σημαντικό χτύπημα στην ηλεκτρονική διακίνηση παράνομων φαρμάκων κατάφερε η διεθνής επιχείρηση της Interpol, στην οποία συμμετείχαν διωκτικές υπηρεσίες από 99 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Πάνω από 10 εκατομμύρια παράνομα χάπια και απομιμήσεις κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «PANGEA VΙ», μεταξύ των στόχων της οποίας είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά τέτοιων προϊόντων μέσω του Διαδικτύου.

Η επιχείρηση, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2008, πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 28 Ιουνίου 2013 με τη συμμετοχή τελωνειακών Αρχών, υπηρεσιών υγείας και άλλων υπηρεσιών και φορέων από όλον τον κόσμο.

Από τη μεριά της χώρας μας, στην επιχείρηση «PANGEA VI» συμμετείχε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε ιστοσελίδα, μέσω της οποίας πωλούνταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα (αναβολικά, διεγερτικά και στεροειδή). Για την υπόθεση υπάρχει στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και σχηματίζεται ποινική δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Σε διεθνές επίπεδο απενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 13.700 ιστότοποι, ελέγχθηκαν περίπου 534.000 ύποπτα πακέτα από ρυθμιστικές Αρχές και τελωνεία, από τα οποία κατασχέθηκαν 41.000. Επίσης, 213 άτομα είναι υπό έρευνα ή έχουν συλληφθεί για σειρά αδικημάτων, όπως παράνομη δραστηριότητα μέσω διαδικτύου, παράνομη πώληση φαρμάκων και προμήθεια φαρμάκων άνευ αδείας.

Το κόστος των διαφυγόντων κερδών σε διεθνές επίπεδο υπολογίζεται στα 36 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Εύσημα για Οικονομική Αστυνομία και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Παιδική πορνογραφία: «Ψάρευαν» μέσω Facebook ανήλικους

Μ. Σφακιανάκης: «Κολλημένοι» με το διαδίκτυο μικροί και μεγάλοι

Ανώνυμο φονικό γενόσημο εντόπισε η δίωξη