ΕΛΛΑΔΑ

Η σκιά της Χρυσής Αυγής πέφτει και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Η σκιά της Χρυσής Αυγής πέφτει και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Η σκιά της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως πέφτει και σε μία ακόμα έκνομη δραστηριότητα, που όμως αποτελεί πυρηνική βόμβα για την υγεία των χιλιάδων καπνιστών στην Ελλάδα, αυτή της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, με την πιθανή συνέργεια μελών σωμάτων ασφαλείας.


Μόλις χθες, συνελήφθησαν δύο υπαξιωματικοί του Λιμενικού στην Πάτρα, μετά από ανώνυμη καταγγελία που ενέπλεκε τα συγκεκριμένα στελέχη σε έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Οι συλλήψεις έγιναν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του λιμενικού και παρουσία εισαγγελέα διενεργήθηκε έρευνα στα σπίτια των δύο υπαξιωματικών. Κατά την έρευνα στο σπίτι του ενός βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 4 κούτες σφραγισμένες, με 200 τσιγάρα η καθεμία και 36 σφραγισμένα πακέτα τσιγάρων, με 20 τσιγάρα το καθένα, τα οποία δεν είχαν την προβλεπόμενη ταινία φόρου κατανάλωσης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα στο πλαίσιο της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο ΑΤ Νίκαιας βρέθηκαν σε δύο φωριαμούς πέντε κλειστές κούτες τσιγάρων, χωρίς την προβλεπόμενη ταινία φόρου κατανάλωσης και 21 πακέτα τσιγάρων διαφόρων εμπορικών οίκων. Για αστυνομικούς του συγκεκριμένου Τμήματος υπήρχαν καταγγελίες για εμπλοκή στη διακίνηση, μέσω αλλοδαπών μικροπωλητών, κυρίως λαθραίων τσιγάρων.

Η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και χύμα καπνού έχει εξελιχθεί σε μάστιγα το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης πολλοί είναι οι καπνιστές που καταφεύγουν στο παρεμπόριο για να προμηθευθούν καπνικά προϊόντα. Ο κίνδυνος όμως για την υγεία είναι τεράστιος, καθώς έχει διαπιστωθεί σε λαθραία τσιγάρα υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, υπέρβαση στην πίσσα 100% και στη νικοτίνη 15%.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. Τα λαθραία αυτά προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, δημιουργώντας έτσι εκατομμύρια ατομικές βόμβες τσιγάρα για την υγεία των καπνιστών.

Το ελληνικό δημόσιο δε, χάνει κάθε χρόνο έσοδα 1 δισ. ευρώ περίπου από τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας.

Κι ενώ γίνεται προσπάθεια τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τις αρμόδιες αρχές για να παταχθεί το φαινόμενο, πιθανολογείται πως άνθρωποι επιφορτισμένοι με την προστασία των πολιτών πρωτοστατούσαν στην παράνομη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ έχουν μπει οι πιθανές σχέσεις αστυνομικών και άλλων μελών σωμάτων ασφαλείας με τη Χρυσή Αυγή και για το θέμα του παρεμπορίου και των λαθραίων τσιγάρων. Οι δε κατά τα άλλα «πατριώτες» Χρυσαυγίτες, από τη μια βιαιοπραγούσαν κατά μεταναστών και από την άλλη φέρονται να έπαιρναν ποσοστά από τις πωλήσεις λαθραίων προϊόντων που έκαναν αλλοδαποί. Στην περίπτωση ειδικά των λαθραίων τσιγάρων, φαίνεται ότι έβγαζαν χρήματα σε βάρος της υγείας των Ελλήνων καπνιστών, κατηγορία που μένει να αποδειχτεί.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνες στην Πάτρα για διασύνδεση λιμενικού με την Χρυσή Αυγή

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Βρέθηκαν κούτες λαθραίων τσιγάρων στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Κυκλοφορούν τσιγάρα - βόμβες ανάμεσά μας