ΕΛΛΑΔΑ

Μια εντυπωσιακή φρεγάτα FREMM στην Σούδα

Μια εντυπωσιακή φρεγάτα FREMM στην Σούδα

Στην προβλήτα "Αδρίας" στο λιμάνι της Σούδας, κατάπλευσε το πρωί μια φρεγάτα που φαίνεται διαφορετική απο τις συνηθισμένες.

Πρόκειται για μια απο τις φρεγάτες κατηγορίας FREMM, οι οποίες ναυπηγούνται απο τα Γαλλικά ναυπηγεία DCNS και για δύο απο τις οποίες είναι σε εξέλιξη συζητήσεις προκειμένου να ενοικιαστούν απο την Ελλάδα, αφού ματαιώθηκε - λόγω κόστους - το αρχικό σχέδιο για αγορά απο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συγκεκριμένη φρεγάτα που "έδεσε" στην Σούδα, όπως αναφέρει το flashnews.gr, είναι η FREMM D601 “Mohammed VI” του Βασιλικού Ναυτικού του Μαρόκου (RMN) η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - βρίσκεται σε τελικό στάδιο δοκιμών πριν παραδοθεί στο Μαρόκο και για τον λόγο αυτό φέρει την Γαλλική σημαία.

Οι δοκιμές της φρεγάτας "Mohammed VI" ξεκίνησαν στα τέλη της Άνοιξης και το πλήρωμα που αποτελείται από προσωπικό του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσώπους του Μαρόκου και υπαλλήλους της DCNS, αυτη την περίοδο "δοκιμάζει" το σύστημα μάχης.

Το πλοίο έχει εξοπλιστεί με το πυροβόλο Super Rapid των 76 χιλιοστών της Oto Melara, τορπίλες MU 90 της Eurotorp, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM40 Block 3 και πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 15 της MBDA. Οι πύραυλοι Aster 15 θα εκτοξεύονται από τους δύο κάθετους εκτοξευτές SYLVER A43. Οι πύραυλοι Exocet MM40 Block 3 θα εκτοξεύονται από το σύστημα ITL 70A-B3. Το πλοίο διαθέτει επίσης και το σύστημα ραντάρ εναέριας επιτήρησης HERAKLES της Thales και το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS της DCNS.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές και κατασκευαστές των φρεγατών FREMM, πρόκειται για το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο που υπάρχει. Με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο και με δυνατότητα εξοπλισμού και με την ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp.