ΕΛΛΑΔΑ

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

32 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων AIDS, νέες αναλύσεις επιβεβαιώνουν ότι ο ιός HIV προήλθε από άγριους χιμπατζήδες του νότιου Καμερούν.


Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι ο HIV προήλθε πιθανότατα από τον SIV (Simian Immunodeficiency Virus), τον παραπλήσιο ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων. Όμως μέχρι σήμερα ο SIV ήταν δυνατό να εντοπιστεί μόνο με αιματολογικές εξετάσεις και είχε ανιχνευθεί μόνο σε χιμπατζήδες που ζουν σε αιχμαλωσία.

Ο πρώτος άνθρωπος για τον οποίο είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από HIV ήταν ένας άνδρας από την Κινσάσα του γειτονικού Κονγκό, ο οποίος είχε δώσει δείγμα αίματος το 1959 στο πλαίσιο άσχετης ιατρικής μελέτης. Η μόλυνση συνέβη πιθανώς γύρω στο 1930.Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος κυνηγός στο Καμερούν δαγκώθηκε από μολυσμένο χιμπατζή ή κόπηκε την ώρα που έκοβε το κρέας του. Ο άνθρωπος αυτός μόλυνε στη συνέχεια κάποιον άλλο μέσω της σεξουαλικής οδού. Τελικά, ο HIV έφτασε στην Κινσάσα.

H1


Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Aids σημαίνει «Acquired Immune Deficiency Syndrome» δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.
Ένας άνθρωπος με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή Σάρκωμα, βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Το Aids συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που ο άνθρωπος μολυνθεί με HIV (συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο).

H2

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των HIV (+) ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία. Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25-40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Κάθε μέρα 700 παιδιά μολύνονται με τον ιό HIV.

Από τα 3,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν οροθετικά, τα περισσότερα κληρονόμησαν τον ιό από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας ή του θηλασμού. Η μητέρα τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει ότι έχει τον ιό, αφού η πρόληψη και η θεραπεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική όπου κατοικεί το 69% των ανθρώπων που ζουν οροθετικά.

Εμείς θα πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θέτοντας σε εφαρμογή τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγείας. Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μολύνσεων από το AIDS, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αποτελεί το προφυλακτικό.

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της λοίμωξης HIV διαγνώσθηκε τον Οκτώβριο του 1983 και ήταν ένας φοιτητής από τη Ζάμπια (Υφαντόπουλος, 1996). Θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την πορεία και εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

H3

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hiv-aids.gr, η δήλωση των κρουσμάτων AIDS (νόσου HIV) ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984. Είναι ανώνυμη, απόρρητη και υποχρεωτική σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α1/6122/19-9-1986. Η δήλωση των κρουσμάτων AIDS, ήταν ο κυριότερος τρόπος παρακολούθησης της λοίμωξης HIV στην Ελλάδα. Η εξέλιξη όμως που πραγματοποιήθηκε στον τομέα των θεραπειών, μεγάλωσε το διάστημα ανάμεσα στη λοίμωξη HIV και στη νόσο HIV.

Το γεγονός κατέστησε αναγκαία την επέκταση του επιδημιολογικού συστήματος και τη δήλωση των οροθετικών ατόμων η οποία θεωρείται ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στην παρακολούθηση της επιδημίας και στο σχεδιασμό των υπηρεσιών Υγείας και φροντίδας των οροθετικών ατόμων. Η δήλωση των οροθετικών ατόμων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1998. Είναι ανώνυμη, απόρρητη και υποχρεωτική .

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας του AIDS στη Ρωσία

ΠΟΥ: «Mea culpa» για τη δήθεν αυτομόλυνση Ελλήνων με AIDS

ΦΡΙΚΗ: Πατέρας, φορέας του AIDS,κακοποιούσε ανήλικα αγόρια