ΕΛΛΑΔΑ

Βενιζέλος: "Συναίνεση για να βγει η χώρα από την κρίση"

Βενιζέλος: "Συναίνεση για να βγει η χώρα από την κρίση"
Και η παρέλαση της Θεσσαλονίκης υπό συνθήματα κατά των πολιτικών...

Την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για να βγει η χώρα από την κρίση, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε: «Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι πως οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν οριστικά στις 11 Μαρτίου. Τώρα βλέπουμε πόσο δύσκολα εξελίσσονται τα πράγματα για χώρες, όπως η Πορτογαλία, και πόσο μεγάλες είναι οι εκκρεμότητες, που έχουν μείνει ανοιχτές, για χώρες, όπως η Ιρλανδία. Η Ευρώπη είναι αναγκαίο να πάρει μεγάλες οικονομικές πρωτοβουλίες. Πρέπει να θωρακίσει το ευρώ και τον εαυτό της. Αυτό που στην πραγματικότητα δοκιμάζεται είναι το μεγάλο στοίχημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χρειάζονται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Μόνο με δημοσιονομικούς και χρηματο-οικονομικούς χειρισμούς δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα, απάντησε: «Σημασία έχει η συζήτηση να εστιαστεί στα ουσιώδη. Όταν μιλάμε για νέα μέτρα, στην πραγματικότητα φοβίζουμε και την κοινωνία και την αγορά. Η κοινωνία και η αγορά πρέπει να νιώσουν ασφαλείς. Δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε με συνέπεια ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η κοινωνία μπορεί να βγάλει τον εαυτό της από την κρίση και η οικονομία μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο της, αρκεί να πιστέψουμε πως έχουμε τη δυνατότητα αυτή, γιατί η κοινωνική και οικονομική ψυχολογία δεν είναι κάτι το αόριστο. Είναι συγκεκριμένες συμπεριφορές, που παράγουν απτό αποτέλεσμα. Πρέπει, λοιπόν, να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο της απαισιοδοξίας και της μιζέριας».

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και τη συμμετοχή της Ελλάδας, ο υπουργός υπογράμμισε: «Το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδος είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα ή από ώρα σε ώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο σημαντικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Μία για το εμπάργκο όπλων και μία για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Εμείς έχουμε πει πως σεβόμαστε απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως θέλουμε να κινηθούμε αυστηρά μέσα στο πλαίσιό της. Έχουμε πει πως σεβόμαστε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν μετέχουμε συνεπώς σε επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου αυτού. Ανταποκρινόμαστε σε συμμαχικά και φιλικά αιτήματα και παρέχουμε διευκολύνσεις, πάντα στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τώρα θέλουμε να ελπίζουμε ότι μετά τις αποφάσεις, που ελήφθησαν και στο Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει σαφήνεια, διαφάνεια και οργανωμένες διαδικασίες που τις ξέρουμε και στις οποίες μετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, στο σκέλος που αφορά την ΕΕ».

Στη διάρκεια της παρέλασης, που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέλη του ΠΑΜΕ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών (ΣΠΙΘΑ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και της πρωτοβουλίας σωματείων είχαν πάρει θέση σε σημεία κοντά στην εξέδρα και φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, του Μνημονίου και της επίθεσης στη Λιβύη.

Παράλληλα, μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν φέϊγ βολάν με ακραία μηνύματα.

Μόλις τέλειωσε η παρέλαση, διαδηλωτές από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο επιχείρησαν αν κάνουν πορεία ενώπιον της εξέδρας των επισήμων, αλλά τους εμπόδισε ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ. Μετά την αποχώρηση των επισήμων έκαναν τελικά την πορεία τους, όπως επίσης και τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο μητροπολίτης Άνθιμος, οι βουλευτές Εύα Καϊλή, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.α.