ΕΛΛΑΔΑ

Πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα και… ευρώ

Πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα και… ευρώ

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Δυστυχώς ακόμα και την εποχή της κρίσης που πολλά νοικοκυριά δεν έχουν να μαγειρέψουν για το καθημερνό φαγητό τους, άλλοι συμπολίτες μας πετούν το δικό τους στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue - την πρώτη στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα - το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα. Σε επίπεδο νοικοκυριού η σπατάλη τροφίμων ισοδυναμεί με 590 ευρώ ετησίως.

Σε διαδικτυακή εκπομπή που οργανώθηκε με πρωτοβουλία πρωτοβουλία Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς μίλησαν ειδικοί για το ζήτημα.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε για τη σπατάλη τροφίμων ανά νοικοκυριό, ενώ εστίασε και στον τομέα της υψηλής γαστρονομίας, των εστιατορίων και των super markets.

Η Ξένια Παπασταύρου φέρνει την αλληλεγγύη στο τραπέζι και δίνει την αισιόδοξη νότα με σύνθημα: «καμιά μερίδα χαμένη».

Τέλος, ο Κώστας Αμπελιώτης παραθέτει τα μεγέθη της σπατάλης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και ελληνικό επίπεδο εστιάζοντας στην πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία, τις μεταφορές και την ημερομηνία λήξης των τροφίμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των 1,3 δις τόνων θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκ. ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα θα είναι σημείο-κλειδί για την αλλαγή προτύπου ζωής, όπου η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί αισθητά φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.