ΕΛΛΑΔΑ

Οι ουρές στις εφορίες κρατούν μακριά τους πολίτες από τις αγορές

Οι ουρές στις εφορίες κρατούν μακριά τους πολίτες από τις αγορές

Υποτονική φαίνεται να είναι η κίνηση, από το πρωί σήμερα, στην αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς από τη μια οι ουρές στις εφορίες και από την άλλη τα πολλά έξοδα των Χριστουγέννων φαίνεται να κρατούν μακριά από αγορές της τελευταίας στιγμής τους καταναλωτές.


"Κίνηση υπάρχει, απλά ο κόσμος ψωνίζει πλέον τα απαραίτητα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γκαρμπούνης, τονίζοντας ότι την περίοδο των Χριστουγέννων ο κλάδος κινήθηκε πολύ καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά δε, το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, όπως μας είπε, την "τιμητική" τους έχουν τα ρολά χορινού και τα κοτόπουλα- κατά προτίμηση με γέμιση (π.χ. με δαμάσκηνα).

Μάλιστα, όπως τόνισε, υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια και παρότρυνε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους, προκειμένου να τρώνε φρέσκο κρέας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαρμπούνη, το Σωματείο Κρεοπωλών, που αριθμεί 2000 μέλη στο νομό Θεσσαλονίκης, στην εορταστική περίοδο μοίρασε, μέσω ενοριών, σε όλη την περιοχή 200 κουπόνια, αξίας 3000 ευρώ.

"Κάποτε παρακαλούσαμε να έρθουν οι γιορτές για να δούμε τον τζίρο μας να ανεβαίνει ως και 50%. Πλέον 'ψηφίζουμε' καθημερινότητα, γιατί τότε ο κόσμος έρχεται σε μεγαλύτερους αριθμούς στις αγορές μας" ανέφερε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και Θράκης Βασίλης Μακρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών ήταν υποτονική, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν αποκλειστικά και μόνο τα αναγκαία "κι αυτά σε μικρό καλάθι".

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 13 έως 18 Δεκεμβρίου 2013, το εορταστικό τραπέζι φέτος εκτιμάται ότι είναι μειωμένο κατά 2,51%. σε σχέση με πέρυσι.

Η μικρή διαφορά αποδίδεται στη στασιμότητα των τιμών στα κρεατικά, ενώ στην κατηγορία των εδεσμάτων/γλυκών, η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες εκτιμάται σε ποσοστό γύρω στο 11%, σε σχέση με το 2012.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών, η εικόνα είναι πιο αντιφατική, με την τιμή του λάχανου να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (περίπου 29%), ακολουθούμενη από τη μικρή πτώση στις ντομάτες και στις πατάτες (3% και 6% αντίστοιχα). Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της τιμής τόσο των μήλων (24,55%) όσο και του μαρουλιού (15,8%).

Πτωτική είναι και η πορεία της τιμής της φέτας (-13,93%) ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα σούπερ μάρκετ, οι αυξομειώσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν τα τελευταία έτη, αποτελούν και φέτος κυρίαρχο χαρακτηριστικό.