ΕΛΛΑΔΑ

Η μαφία του καπνού: Πού βρίσκονται τα κρησφύγετα των λαθρεμπόρων

Η μαφία του καπνού: Πού βρίσκονται τα κρησφύγετα των λαθρεμπόρων

Πώς τα παράνομα τσιγάρα βρίσκουν τα «μονοπάτια» από το τελωνείο σε μυστικές αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί στα χέρια των καταναλωτών.

Στη σκιά της τρόικας και της Ελλάδας με την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, δεκάδες εκατομμύρια αλλάζουν χέρια κάθε μήνα σε 500 σημεία μικρής λιανικής σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο «αόρατο» παζάρι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Real, γίνεται μπροστά στα μάτια των περαστικών, των αστυνομικών και των τελωνειακών, οι οποίοι ειδικά τα τελευταία χρόνια δυσφημούνται από συναδέλφους που βοηθούν τις σπείρες να διακινήσουν τον «σύγχρονο χρυσό» στις κερδοφόρες διαδρομές με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.

Το ιδιαιτέρως κερδοφόρο κόλπο των εικονικών εξαγωγών χρησιμοποιούν τα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας, εμφανίζοντας εκατοντάδες φορτία να περνούν τράνζιτ από την Ελλάδα σε γειτονικές χώρες, αλλά στην πραγματικότητα να μην φτάνουν στον προορισμό τους και τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς, δηλαδή τα τσιγάρα, να καταλήγουν είτε στη χώρα μας είτε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να ζημιώνεται με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

tsigara

Βασική προϋπόθεση για να δουλέψει το «κόλπο τράνζιτ» είναι η συνεργασία με διεφθαρμένους τελωνειακούς, οι οποίοι βεβαιώνουν ψευδώς ότι τα εμπορεύματα διακινήθηκαν κανονικά.

Τα εμπορεύματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα φέρουν την ένδειξη «export only», δηλαδή αδασμολόγητα, χωρίς την ταινία όπου αναγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης – και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα τελευταία 10 χρόνια η «μαφία» των ανατολικών χωρών ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων.

«Η ελκυστικότητα των τσιγάρων στο λαθρεμπόριο», λέει στη Realnews τελωνειακός, «έγκειται στο μέγεθος της διαφοράς της τιμής χωρίς τον φόρο, η απουσία του οποίου αφήνει περιθώρια για σημαντικά μαύρα κέρδη».

Πού είναι τα κρησφύγετα

Οι λαθρέμποροι έχουν νοικιάσει μικρά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και τα μετέτρεψαν σε αποθήκες μεταφόρτωσης των εμπορευμάτων τους. «Αν πας Κυριακή πρωί στη Ζήνωνος», περιγράφει ο Γ. Δούκας, «θα δεις πώς σηκώνουν τα στόρια των αποθηκών και πόσο γρήγορα φέρνουν τις κούτες με τα λαθραία τσιγάρα».

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 1,5 εκατ. λαθραία πακέτα τσιγάρα στην Αττική

Θα γέμιζε τα Χανιά με λαθραία τσιγάρα

Κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά