ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Σφακιανάκης: «Εθισμένος» με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Μ. Σφακιανάκης: «Εθισμένος» με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

«Όσο βρίσκομαι σ' αυτή τη θέση, δεν θα αφήσω κανένα συνάνθρωπό μας να πεθάνει», δήλωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Εθισμός στο διαδίκτυο» στη Νέα Υόρκη

Παρουσία πλήθους ομογενών αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου».

sfakia2

Ξημερώματα, σε ένα προάστιο της Αθήνας, ένα ανήλικο κορίτσι έκοβε τις φλέβες του, ενώ οι γονείς του κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο. Ο εντοπισμός του και η άμεση παρέμβαση της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γλίτωσε τη ζωή της κοπέλας, όπως χιλιάδων άλλων ανήλικων και ενήλικων ατόμων στη χώρα μας, μέσα στα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποίησε ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο που επιτελεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, τονίζοντας ότι «καθώς πλέον, δεν υπάρχει ανωνυμία στο ίντερνετ, μπορούμε να εντοπίσουμε τον χρήστη που θέλει να αυτοκτονήσει μέσα σε μερικά λεπτά».

«Όσο βρίσκομαι σ' αυτή τη θέση, δεν θα αφήσω κανένα συνάνθρωπό μας να πεθάνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης, ενώ επιπλέον στάθηκε στην ανάγκη στελέχωσης της Αστυνομίας από επιστήμονες, ώστε να στοιχειοθετούνται καλύτερα οι υποθέσεις, ειδικά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και να γίνεται αποτελεσματικότερη η πάταξή του.

«Εάν δεν υπάρχει επιστήμονας να στηρίξει το επιστημονικό έργο της εξιχνίασης μίας υπόθεσης ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος στο Δικαστήριο, όλα τα στοιχεία θα καταπέσουν», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε αναλυτικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το «ανησυχητικό φαινόμενο» της «εξάρτησης και τον εθισμό» παιδιών και μεγαλύτερων από τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και για τις «συνεχείς προσπάθειες» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος, οι οποίοι και συνυπογράφουν το βιβλίο.

Ειδικότερα, ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε σε στοιχεία-συμπεράσματα ερευνών που καταγράφει το βιβλίο, αναλύοντας συνοπτικά παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο από παιδιά και ενηλίκους, με «σοβαρές συνέπειες» κοινωνικής, σπουδαστικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την «ανησυχητική ραγδαία» αύξηση φαινόμενων κυβερνοεκφοβισμών. Επίσης, υποστήριξε ότι ο εθισμός δεν εξαρτάται μόνο από τη διάρκεια χρήσης του διαδικτύου, διατυπώνοντας την άποψη ότι «θα ζήσουμε τον αιώνα του εθισμού».

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Νέας Υόρκης «ΟΜΟΝΟΙΑ», μίλησαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, Μιχάλης Ιγνατίου, ενώ συντονιστής ήταν ο εκδότης και δημοσιογράφος Αποστόλης Ζουπανιώτης.

sfakianakis1

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας αναφέρθηκε στις περιπτώσεις «κλοπής πνευματικής περιουσίας» και στις «νέες μορφές εγκληματικότητας, που είναι πια γνωστές ως ηλεκτρονικό έγκλημα», αλλά, όπως υπογράμμισε, το «διαδίκτυο είναι πια συνδεδεμένο με τη ζωή μας, με όλα τα καλά και τα κακά του». Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα «ενίσχυσης μεθόδων προστασίας, κυρίως για τα παιδιά».

Αναφερόμενος στο έργο της υπηρεσίας, ο κ. Ιγνατίου είπε ότι γνωρίζει πως «οι Αμερικανοί καταφεύγουν πολλές φορές στις ικανότητες του Μανώλη Σφακιανάκη για να συλληφθούν παιδόφιλοι και εγκληματίες. Και πάντα φέρνει σε πέρας όλες τις αποστολές. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά», όπως είπε, «και οι δυσκολίες για την ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι πολλές διότι δεν βοηθούν και οι σχετικοί νόμοι. Εάν η Ελλάδα μιμηθεί άλλες χώρες και επιβάλει νόμους μέσω της ελληνικής Βουλής, λόγω της ομάδας που διοικεί ο Μανώλης, τολμώ να σας πω ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα θα ήταν ανύπαρκτο στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Μ. Σφακιανάκης:Ο «Εθισμός στο Διαδίκτυο» ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη (pics)

«Αφύπνιση» των Ενόπλων Δυνάμεων για τους κινδύνους του διαδικτύου

«Στο Διαδίκτυο δεν ξέρουμε αν ο φίλος είναι ψεύτικος ή αληθινός»

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα εκβιασμού μέσω Facebook!

Σε 8 λεπτά η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος βρίσκει ποιος θέλει να αυτοκτονήσει

Το μαγικό «ταξίδι» στο Internet μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη

Μάθημα ακαριαίας καταστολής από τον Μανώλη Σφακιανάκη

«Εθισμός στο Διαδίκτυο»: Ένα βιβλίο για όλους από το Μανώλη Σφακιανάκη