ΕΛΛΑΔΑ

DW: Διασυρμός από βίντεο-ντοκουμέντο με κακομεταχείρηση προσφύγων

DW: Διασυρμός από βίντεο-ντοκουμέντο με κακομεταχείρηση προσφύγων

Μόλις λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που συγκλόνισε την Ελλάδα, η Deutsche Welle παρουσιάζει ένα βίντεο ντοκουμέντο με την κακομεταχείριση, όπως υποστηρίζει που δέχονται πρόσφυγες από άνδρες του Λιμενικού, τις απειλές για τη ζωή τους και τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους στη Λέσβο.

Το περιστατικό που περιγράφεται στο βίντεο είναι από το καλοκαίρι του 2012. Άνθρωποι στριμωγμένοι σε μια βάρκα, νύχτα, στη μέση του πελάγους... Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Σομαλία, τρομαγμένοι, υπακούουν στις εντολές των ανδρών του Λιμενικού, που τους σημαδεύουν με όπλα. Ένας από αυτούς φωνάζει στα αγγλικά: «Μην κουνηθείτε, σας σκότωσα!», «Όλοι τα χέρια πάνω. Μείνετε όλοι μέσα στη βάρκα!».

«Μα είμαστε αδέρφια», απαντά με σκυμμένο κεφάλι ένας από τους πρόσφυγες. Και οι φωνές των Ελλήνων γίνονται πιο δυνατές... Ένας από τους διασωθέντες, ο Αμπντουλάχ Γιουσούφ από τη Σομάλία, μιλάει για εκείνο το βράδυ. Η περιγραφή του... ανατριχιαστική. «Μου είπαν να πάω στο πίσω μέρος του σκάφους και μόλις έφτασα, το σκάφος ξεκίνησε», λέει. Η προπέλα τού προκάλεσε κατάγματα στα πόδια, σε διάφορα σημεία, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle.

Σε ερώτηση, αν τον βοήθησαν, ο νεαρός Αμπντουλάχ απάντησε: «Ζήτησα βοήθεια, γιατί αιμορραγούσα. Κρύωνα, τα ρούχα μου ήταν βρεγμένα. Ζητούσα μια κουβέρτα, αλλά κανείς δεν μου έδωσε».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με την παρουσίαση των συνθηκών κράτησης των προσφύγων στη Λέσβο. Τρεις σκηνές και δυο τουαλέτες στο Λιμάνι, από όπου στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο κέντρο παράνομων μεταναστών του νησιού. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση πουθενά, τονίζει με... νόημα ο ρεπόρτερ. Το αποκαλυπτικό βίντεο ολοκληρώνεται με πλάνα από το νεκροταφείο του νησιού, όπου δίπλα στους τάφους και ανάμεσα στα... σκουπίδια είναι θαμμένοι οι πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής κατακραυγή για τους θανάτους στο Αιγαίο

Στους πρόσφυγες ρίχνει το φταίξιμο για τον πνιγμό τους ο Βαρβιτσιώτης

Διεθνής Αμνηστία: Διεξοδική έρευνα για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι: Το Λιμενικό διαψεύδει τις καταγγελίες των λαθρομεταναστών

Φαρμακονήσι: Ένας 11χρονος και μία 38χρονη βρέθηκαν νεκροί

Στον Πειραιά οι 16 μετανάστες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι (Βίντεο)