ΕΛΛΑΔΑ

Εξηγήσεις στους Ελβετούς Εισαγγελείς δίνει ο Ζήγρας

Εξηγήσεις στους Ελβετούς Εισαγγελείς δίνει ο Ζήγρας

Εξηγήσεις σε εκπροσώπους της ελβετικής Δικαιοσύνης, παρουσία των ανακριτών Διαφθοράς, δίνει από το πρωί ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας.

Ο καταδικασμένος ήδη για την υπόθεση παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού μεταφέρθηκε το πρωί στην Ευελπίδων, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας.

Η εξέταση του Νίκου Ζήγρα γίνεται από Ελβετό εισαγγελέα, τον οποίο συνοδεύουν εκπρόσωπος της ελβετικής αστυνομίας καθώς και ένας οικονομολόγος.

Η διαδικασία γίνεται στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής, που εστάλη από τις ελβετικές Αρχές στις 17 Απριλίου 2013, και αφορά έρευνα των ελβετικών Αρχών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με εμπλοκή εννέα προσώπων, και «ελληνικού ενδιαφέροντος», μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ζήγρας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η αδελφή της πρώην συζύγου του, αλλά και Έλληνας, υπάλληλος του ελβετικού υποκαταστήματος της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ερωτηματολόγιο που απέστειλαν οι Ελβετοί στις ελληνικές Αρχές, στο οποίο διευκρινίζεται ότι η έρευνά τους αφορά «την προέλευση χρημάτων δωροδοκίας με εμπλοκή υπαλλήλου ελβετικής τράπεζας», μεταξύ άλλων οι Ελβετοί ζητούν απαντήσεις στα εξής:

- Με ποιες τράπεζες διατηρούσε σχέσεις ο Ν. Ζήγρας και με ποιους εμφανιζόμενους και πραγματικούς οικονομικούς δικαιούχους.

- Ποιες σχέσεις είχε συνάψει με τράπεζες, κατ' εντολή τρίτων, ποιος έδινε την εντολή και ποιος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος.

- Ποιος άνοιξε λογαριασμούς στη Morgan Stanley που είναι στο όνομα του Ν. Ζήγρα, εάν είναι ο ίδιος πραγματικός δικαιούχος, εάν όχι ποιος είναι ο πραγματικός, ποιος ελάμβανε αποφάσεις και ποιος ο σκοπός της δημιουργίας των λογαριασμών.

Ζητούν επίσης διευκρινίσεις για δύο λογαριασμούς στη Morgan Stanley, στους οποίους το διάστημα 2000-2001 πιστώθηκαν επιταγές συνολικού ποσού 29.404.000 ελβετικών φράγκων, ποσό για το οποίο επιβαρύνθηκε λογαριασμός του κατηγορούμενου στην υπόθεση των TorM1, επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ, στην Credit Agricole.

Οι ερωτήσεις επίσης αφορούν το κατά πόσον ο εμπλεκόμενος Έλληνας υπάλληλος της Morgan Stanley γνώριζε εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των σχέσεων με ελβετικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι εκπρόσωποι της ελβετικής Δικαιοσύνης θα λάβουν εξηγήσεις αύριο, και πάλι παρουσία των Ελλήνων ανακριτών Γαβριήλ Μαλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ έχουν ζητήσει να εξετάσουν μεθαύριο τη σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται Ελβετοί Εισαγγελείς για Άκη, Βίκυ και Ζήγρα