ΕΛΛΑΔΑ

ΣΔΟΕ: Νέα κομπίνα με... «μαϊμού» ταμειακές

ΣΔΟΕ: Νέα κομπίνα με... «μαϊμού» ταμειακές

Με μια απλή μέθοδο επιτήδειοι βρήκαν τρόπο να εξαπατούν τους ελεγκτές. Πώς; Εκδίδοντας αποδείξεις οι οποίες όμως ποτέ δεν έγιναν γνωστές στην εφορία ώστε να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι.

Η διαδικασία είναι η εξής: οι έλεγχοι στα καταστήματα αποσκοπούν στο να διαπιστώσουν αν έχουν εκδοθεί οι αποδείξεις. Ο ελεγκτής που πηγαίνει σε ένα κατάστημα περιδιαβαίνει τα τραπέζια για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι προβλεπόμενες αποδείξεις.

Αυτές υπάρχουν για όσους χρησιμοποιούν αυτή την κομπίνα. Είναι, όμως, κυριολεκτικά στον αέρα. Οι ταμειακές μηχανές από τις οποίες εκδίδονται δεν έχουν σήμανση από το υπουργείο Οικονομικών, είναι δηλαδή ταμειακές μηχανές – μαϊμού ή αλλιώς ταμειακές μηχανές –φαντάσματα,.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που εντόπισε το ΣΔΟΕ είναι καφετέριας- καφεκοπτείο στην περιοχή της Θήβας. Χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές και εξέδωσε την τελευταία πενταετία, 102.977 αποδείξεις χωρίς αυτές να υποβληθούν ποτέ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων.

tameiaki

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκοβε αποδείξεις με το τσουβάλι αλλά δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ σε ΦΠΑ» λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ, εκτιμώντας πως η κομπίνα αυτού του τύπου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Άλλες δυο ανάλογες κομπίνες εντοπίστηκαν στην Αττική, γεγονός που κάνει το ΣΔΟΕ να πιστεύει ότι το φαινόμενο έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις.
«Η εφευρετικότητα των φοροφυγάδων είναι ανεξάντλητη», σχολιάζει η ίδια πηγή και αποκαλύπτει μία ακόμα μέθοδο απόκρυψης εισοδημάτων που έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για τα «μικρά κομπιουτεράκια με τα μικροσκοπικά πενάκια». Οι μηχανισμοί αυτοί, όπως εξηγεί η ίδια πηγή είναι για την καταγραφή της παραγγελίας. Πειραγμένοι τέτοιοι μηχανισμοί όμως εκδίδουν και αποδείξεις –μαϊμού. Ο πελάτης θεωρεί πως πήρε την απόδειξή του, εάν γίνει ένας απλός έλεγχος θα διαπιστωθεί ότι όλα τα τραπέζια έχουν «αποδείξεις» αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξει δεκάρα...

eforia

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" τα μικροσκοπικά μηχανάκια που κρατούν οι σερβιτόροι για να πάρουν παραγγελία και πολλές φορές εκδίδουν απόδειξη πρέπει να βάζουν σε σκέψη τον καταναλωτή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο απόδειξη δεν είναι το χαρτάκι αυτό. Πρόκειται απλά για αντίγραφο ... παραγγελίας και όχι για νόμιμο παραστατικό για την εφορία.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και οι κομπίνες μόλις έχουν ανακαλυφθεί, φαίνεται ότι οι απατεώνες κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ το κράτος έχει έλλειψη σε ελεγκτές.

Καλό είναι λποιπόν να δείχνετε προσοχή στην απόδειξη που παίρνεται καθώς σε περίπτωση ελέγχου της εφορίας μπορεί να επιβαρυνθείτε με πρόστιμο εάν έχετε υπολογίσει στις αποδείξεις και μη νόμιμα παραστατικά όπως αντίγραφα παραγγελίας κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές σε πρόστιμα ΦΠΑ, αποδείξεις και φόρο υπεραξίας

Αποδείξεις: Ποιες κρατάτε και ποιες πετάτε το 2014

Χαϊκάλης: Δεν είχα σκοπιμότητα να φοροδιαφύγω (vid)