ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες καθώς οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε απάντηση των αιτημάτων τους αναφορικά με τη φορολόγησή τους, δεν τους ικανοποίησαν.


Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αγρότες (ακόμη και όσοι έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.

«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Όπως τόνισε οι εξαγγελίες έγιναν για τα μάτια του κόσμου και για επικοινωνιακούς λόγους και δεν απαντούν σε δυο βασικά ζητήματα: στην μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20 χιλ ευρώ συν 5 χιλ ευρώ για κάθε παιδί.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων.

agrotes-trakter-kombos-koulouras

«Ακόμα δεν αρχίσαμε» ανέφερε το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, Χρήστος Καμτσής.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Στο μπλόκο της Νίκαιας το απόγευμα της Πέμπτης, υπήρξε συνάντηση μεταξύ των αγροτών με φορείς της πόλης και της περιοχής, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Την ενημέρωση έκανε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μεταξύ των φορέων που παρέστησαν στην συνάντηση ήταν-και μάλιστα με δυναμική παρουσία-και εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ, οι οποίοι σε παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις είχαν βρεθεί «απέναντι» στους αγρότες. Σήμερα όμως, όχι μόνον συμμετείχαν στην συνάντηση αλλά και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμπαραταχθούν στον αγώνα των αγροτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από Δευτέρα να συμμετάσχει ενεργά και ο δικός τους κλάδος στις κινητοποιήσεις.

Επτά μέτρα για τους αγρότες που βρίσκονται ήδη στα μπλόκα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη και του γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.


Επτά μέτρα για να φύγουν τα μπλόκα των αγροτών
Εδικότερα, θεσπίζεται εισοδηματικό όριο 15.000 ευρώ για την υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων-εξόδων, οι αγρότες που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς από φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 27,5% αντί 55%, ενώ, παράλληλα, όσοι διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα.

newego LARGE t 1101 54307042 type12128

Ειδικότερα, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν τα εξής για τους αγρότες:

- Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

- Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

- Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

- Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

- Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Λάρισας

Οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για τους αγρότες