ΕΛΛΑΔΑ

Τιμή στον σύγχρονο Άγιο Λουκά-καθηγητή Χειρουργικής

Τιμή στον σύγχρονο Άγιο Λουκά-καθηγητή Χειρουργικής

Έναν διάσημο και σύγχρονο Άγιο -τον Ρώσο καθηγητή της Χειρουργικής, Αρχιεπίσκοπο Λουκά, που μετά τον θάνατο της συζύγου του, έγινε ιερέας και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως- θα τιμήσει την Παρασκευή το βράδυ στο ξενοδοχείο Hilton, η οικογένεια Γιαννακόπουλου, η Ελληνοαμερικανική Ιατρική Εταιρεία και το Ελληνικό Τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Ο Άγιος (ο οποίος απεβίωσε το 1961) θα τιμηθεί ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου - ονομαζόταν Βαλεντίνο Φελίξοβιτς Βοϊνα Γιασενέτσκι- ενώ μετέπειτα έγινε Καθηγητής και Αρχιεπίσκοπος με την ονομασία Λουκάς. Ο Άγιος διώχθηκε από το Σταλινικό καθεστώς, συκοφαντήθηκε, φυλακίσθηκε, εξορίστηκε πολλές φορές, χωρίς όμως ποτέ να σταματήσει να χειρουργεί όλους όσους ζητούσαν τη βοήθειά του, να διδάσκει τους νέους χειρουργούς και φοιτητές, να γράφει σημαντικά κείμενα και βιβλία για την χειρουργική.

Το Πατριαρχείο της Ρωσίας τον ανακήρυξε Άγιο και η μνήμη του τιμάται στις 24 Μαΐου και 11 Ιουνίου. Η ανθρώπινη παρουσία και ζωή του, η επιστημονική του προσφορά με διεθνείς δημοσιεύσεις και ανακαλύψεις, η πνευματική του πορεία, έχουν συγκινήσει και παραδειγματίσει χιλιάδες χειρουργούς σε όλον τον κόσμο.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς είναι ιδιαίτερα αγαπητός κυρίως λόγω της μετάφρασης και προβολής του έργου και της ζωής του από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός Ομιλητής της Εκδήλωσης.

Η οικογένεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έχει βοηθήσει σημαντικά την παρουσίαση του έργου του Αρχιεπισκόπου Λουκά στον Ελληνικό Λαό, επιχορηγώντας ανάλογες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και την εκδήλωση-δείπνο στο Hilton.

O Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και Governor του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Καθηγητής Δημήτρης Λινός, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Γιαννακόπουλο για τη στήριξη τέτοιων πνευματικών εκδηλώσεων, που βοηθούν ουσιαστικά και τους γιατρούς και τους ασθενείς γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο του σύγχρονου Ρώσου Αγίου.

Χορηγός επικοινωνίας της σημαντικής αυτής εκδήλωσης είναι το ιατρικό και επιστημονικό site onMed.gr.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Φόρος τιμής στον θεραπευτή ψυχών και σωμάτων, Άγιο Λουκά Κριμαίας