ΕΛΛΑΔΑ

Το NEWSBOMB στη Χαλυβουργική

Το NEWSBOMB στη Χαλυβουργική

Σε καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, που έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες της εταιρίας όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους, αφού έχουν μετατραπεί σε δούρειο ίππο στη διαμάχη τους με την ελληνική κυβέρνηση για την εξασφάλιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ως προς τη χρήση και το κόστος της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι, μετά την αμετακίνητη στάση των υπευθύνων της Χαλυβουργικής, για το μέτρο της διαθεσιμότητας, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και απειλούν με αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου.

Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι που έχουν δώσει το 100% του εαυτού τους, διαμαρτύρονται και ζητούν άμεση άρση της απόφασης της διοίκησης Αγγελόπουλων. Το πρωί της Τρίτης (18/2), με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 15.00 έξω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής και το Newsbomb ήταν εκεί, δίνοντάς τους τον λόγο, ώστε να ακουστεί δυνατά και η δική τους φωνή...

Η διοίκηση της Χαλυβουργικής, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τους 200 από τους 263 εργαζόμενους στην επιχείρηση για 6 εβδομάδες, από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014. Παράλληλα, στους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 50% του μισθού τους, ενώ θα ενισχύονται και από το Ταμείο ανεργίας.

Στη τριμερή συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Αν. Στρατινάκη, η διοίκηση της Χαλυβουργικής παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 192 εργαζόμενοι από τους συνολικά 255 εργαζομένους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ενώ ζήτησε να γραφεί στο πρακτικό της συνάντησης ότι μετά την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας των 6 εβδομάδων, εάν δεν υπάρξει λύση, το εργοστάσιο θα κλείσει.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την Χαλυβουργική, και έδωσαν ηχηρό μήνυμα προς τη διοίκηση, που εμφανίζεται αμετακίνητη στις προθέσεις της. Κατηγορούν τη διοίκηση ότι τους βάζει μπροστά για να ικανοποιήσει τα δικά της συμφέροντα και να πετύχει φθηνό ρεύμα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Χαλυβουργικής, Γιώργος Γάκης κάνει λόγο για αστοχία της διοίκησης και αναφέρει ότι η θέση τους είναι μέσα στην πύλη, δίπλα στη διοίκηση και όχι απέναντι. Με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον να είναι ενωμένοι και να μάχονται για το συμφέρον της επιχείρησης.

Από τα μέσα του καλοκαιριού, κατανοώντας το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το εργοστάσιο, υπέγραψαν Επιχειρησιακή Σύμβαση μαζί με την διοίκηση της Χαλυβουργικής, με μειώσεις μισθών που έφταναν το 13%, όμως όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος των εργαζόμενων Γκρεκ Μιχάλης, δεν στάθηκε στο ύψος και προχώρησε στο χειρότερο μέτρο, τη διαθεσιμότητα.

Για 18 ολόκληρα χρόνια, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, πατέρας ενός κοριτσιού, εργάζεται σκληρά στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής για να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένεια του, η διαθεσιμότητα, όμως, και οι μειώσεις που έχει υποστεί δεν τον αφήνουν να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Καλεί, μάλιστα τον κύριο Αγγελόπουλο να ενδιαφερθεί περισσότερο για την Χαλυβουργική και να αφήσει κατά μέρους την ομάδα που διαθέτει.

Ενώ, τονίζει ότι αύριο θα φέρει και την κόρη του στις κινητοποιήσεις, για να δει την αγωνιστικότητα και τη θέληση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής.

Πατέρας ενός παιδιού, ο Μαυρής Νίκος, πρόσφερε για αρκετά χρόνια τις υπηρεσίες του στην Χαλυβουργική, τώρα κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο. «Είναι λάθος να μας βγάζουν εμάς μπροστά, για καταφέρουν να πάρουν φθηνότερη ενέργεια», λέει στην κάμερα του Newsbomb.gr και τονίζει το παράπονό του, ότι η διοίκηση της Χαλυβουργικής τους βλέπει απλά ως αριθμούς.


30 χρόνια χαλυβουργός και έρχεται για τρίτη φορά αντιμέτωπος με το μέτρο της διαθεσιμότητας. Λίγο καιρό πριν βγει στη σύνταξη ο 59χρονος, Βασίλης Βάγγης μπήκε και πάλι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, και αναρωτιέται γιατί βρίσκονται σήμερα σε αυτή την κατάσταση. «Για την ενέργεια, μια τόσο μεγάλη επιχείρηση; Για την ενέργεια, δεν είναι δυνατόν», αναφέρει στο Newsbomb.gr. Μείζον κοινωνικό ζήτημα δεδομένης και της ανεργίας, γι' αυτό και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.