ΕΛΛΑΔΑ

Και της... γαϊδάρας το γάλα!

Και της... γαϊδάρας το γάλα!

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η Κλεοπάτρα λουζόταν με γάλα γαϊδούρας, για να διατηρεί την επιδερμίδα της σε τέλεια κατάσταση.

Μπορεί στην Ελλάδα, το γαϊδούρι να λογίζεται ως ένα ταπεινό ζώο, στην Ευρώπη όμως, έχουν ανακαλύψει εδώ και πολύ καιρό τις ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος.

100 0967

Βέβαια, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει ακόμα την κατανάλωση των προϊόντων που προέρχονται από το γάλα γαϊδούρας, ενώ πριν μερικές εβδομάδες έγινε το πρώτο βήμα από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ το «γάλα όνου».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μέση τιμή του γαϊδουρίσιου γάλακτος στην Ευρώπη κυμαίνεται από 30 έως 100 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ελλάδα γύρω στα 50 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες και από την τιμή... μιας εξαιρετικής γαλλικής σαμπάνιας.

Η μονάδα παραγωγής γαϊδουρίσου γάλακτος στις Σέρρες

Στην πεδιάδα των Σερρών, λίγο πιο έξω από την Νιγρίτα, βρίσκεται μια φάρμα που εκτρέφει τα συμπαθητικά σε όλους μας γαϊδουράκια. Πρόκειται, για την μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής όνων με σκοπό την παραγωγή γαϊδουρινού γάλακτος και υποπροϊόντων.

100 0971

Εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια, η οικογένεια Παπλιάκα διαθέτει μια μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος στην Νιγρίτα Σερρών, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εντός συνόρων, μονάδα. Το Newsbomb.gr συνομίλησε μαζί τους και κατέγραψε όλη την παραγωγική διαδικασία του γάλακτος γαϊδούρας.

Πριν από 30 χρόνια, ο πατέρας της οικογένειας Διογένης Παπλιάκας άρχισε να ασχολείται με την εκτροφή όνων, ασχολία που μεταλαμπάδευσε και στα παιδιά του που σήμερα έχουν την επιστασία της φάρμας.

100 0965 1

Ο Άγγελος, ο Αλέξανδρος και η Ευαγγελία συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση που έχτισε ο πατέρας τους και θέλουν να ασχολούνται με αυτό για πολλά χρόνια ακόμα.

100 0969

Η μονάδα παραγωγής αριθμεί σήμερα γύρω στα 200 γαϊδούρια σταβλισμένα και ελευθέρας βοσκής. Η Ευαγγελία Παπλιάκα, αν και έχει σπουδάσει Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σήμερα μένει μόνιμα στην Νιγρίτα και είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στην οικογενειακή επιχείρηση και στα γαϊδουράκια. Η ίδια μίλησε στο Newsbomb.gr και μας εξήγησε πως είναι μια τυπική ημέρα στην φάρμα.

100 0983

Η ημέρα στη φάρμα ξεκινά με το άρμεγμα των αγουροξυπνημένων ζώων, η κάθε γαϊδούρα παράγει γύρω στο 1 λίτρο γάλα την ημέρα. Από αυτό το 1 λίτρο, το μισό προορίζεται για το τάϊσμα των μικρών όνων, και ότι απομένει προορίζεται για κατανάλωση. Καθημερινά, το γαϊδουρινό γάλα που τους μένει είναι μόλις μερικά λίτρα, πράγμα που το κάνει εξαιρετικά σπάνιο, σε σύγκριση με το αγελαδινό ή το κατσικίσιο. Μετά το άρμεγμα, σειρά έχει το τάϊσμα των γαϊδουριών, η Ευαγγελία μας λέει μάλιστα ότι αν και δεν τους φαίνεται, τα γαϊδούρια τρώνε πολύ! Ενώ, μια φορά την εβδομάδα καθαρίζουν σχολαστικά ολόκληρη την φάρμα.

100 0963 1

Τα προϊόντα του γαϊδουρινού γάλακτος
Η οικογένεια Παπλιάκα, εκτός από το γάλα γαϊδούρας παράγει και ειδικό σαπούνι από το γαϊδουρίσιο γάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα δίνουν και χωρίς κανένα κόστος σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.

Η Ευαγγελία Παπλιάκα τονίζει επίσης στο Newsbomb.gr πόσο σημαντική είναι γι' αυτούς και την επιχείρηση τους η πιστοποίηση του γαϊδουρινού γάλακτος.

Το πράσινο φως για την παραγωγή και τη διάθεση γάλακτος γαϊδούρας στην ελληνική αγορά έχει ανάψει από την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από την σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το γαϊδουρινό γάλα, που είναι πιο ακριβό και από τη γαλλική σαμπάνια, καθώς πωλείται έως και 100 ευρώ το λίτρο θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο με αυστηρές προδιαγραφές, ενώ η απόφαση αυτή αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Πιο ακριβό και από την καλή γαλλική σαμπάνια

100 0991

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως και οι καλλυντικές του ιδιότητες. Η σύνθεση του γαϊδουρίσιου γάλακτος είναι παρόμοια με το μητρικό γάλα και δεν χρειάζεται παστερίωση. Κατά την αρχαιότητα οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών και παθήσεων, ενώ ή αγάπη της Κλεοπάτρας για αυτό ήταν μεγάλη. Επίσης χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά άοσμη γεύση και είναι ιδιαίτερα φιλικό για ευαίσθητα δέρματα.

Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα και ψωρίαση και ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.

Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και την θεραπεία των ρυτίδων.

Η οικογένεια Παπλιάκα εμπορεύεται προς το παρόν σαπούνι από γάλα γαϊδούρας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

100 0990