ΕΛΛΑΔΑ

Άλλοι 6 γιατροί υπό δίωξη για το σκάνδαλο De Puy

Άλλοι 6 γιατροί υπό δίωξη για το σκάνδαλο De Puy
Την ποινική δίωξη για δυο κακουργήματα σε βάρος ακόμη έξι μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων που εμπλέκονται στην υπόθεση των «μιζών» ...

Την ποινική δίωξη για δυο κακουργήματα σε βάρος ακόμη έξι μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων που εμπλέκονται στην υπόθεση των «μιζών» της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών De Puy International (θυγατρική της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία) ζητεί η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Άννα Ζαίρη. Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν διωχθεί άλλοι 6 γιατροί ανεβάζοντας τον αριθμό των υπό κατηγορία γιατρών στους 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας κ. Ζαίρη με νέα παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος έξι μεγαλογιατρών (4 από την Αθήνα και 2 από τη Θεσσαλονίκη), για «δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου» από την εταιρία ορθοπεδικών ειδών De Puy και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» καθώς σε λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Εισαγγελία Εφετών έχει στρέψει πλέον το ενδιαφέρον της και σε 4 στελέχη της εταιρείας.

Η κ. Ζαίρη με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ κατάφερε και συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία που «δένουν» τους συνολικά -μέχρι στιγμής- 12 γιατρούς σύμφωνα με τα οποία «έσπρωχναν» σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας τα ορθοπεδικά είδη της συγκεκριμένης εταιρείας.

Από τα στοιχεία της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας προκύπτει ότι η μίζα κάθε γιατρού για κάθε ένα ορθοπεδικό είδος που «έσπρωχνε» στην αγορά άγγιζε το 30% της αξίας του, το οποίο η εταιρεία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση.

Το λεγόμενο «σκάνδαλο De Puy» άρχισε να…ξεδιπλώνεται στην Βρετανία, κατόπιν εσωτερικού ελέγχου από την Αμερικανική μητρική εταιρεία για «μαύρα ταμεία». Στη συνέχεια Βρετανοί και Αμερικάνοι εισαγγελείς ενημέρωσαν στις αρχές του 2009 τις ελληνικές αρχές, καθώς το «μαύρο χρήμα» της εταιρείας διακινήθηκε κυρίως προς τη χώρα μας και την Πολωνία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το ΣΔΟΕ με εντολή της κ. Ζαίρη εισέβαλε σε δεκάδες μεγάλα ιατρεία και γραφεία μεγαλοστελεχών νοσοκομείων, κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συνταγολόγια, ενώ άνοιξε και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 35 μεγαλογιατρών.