ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός είναι ο Γερμανός που υπερασπίζεται τα θύματα του Διστόμου

Αυτός είναι ο Γερμανός που υπερασπίζεται τα θύματα του Διστόμου

Γιοακίμ Λάου: Ο δικηγόρος του Ανώτατου Ιταλικού Δικαστηρίου που μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη πάλεψαν πρώτοι για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Ο κ. Γιόαχιμ Λάου είναι αυτό που λέμε «ιστορικό παράδοξο». Αν και γερμανικής καταγωγής είναι ένας από τους δικηγόρους που υπερασπίζονται στα ιταλικά δικαστήρια οικογένειες θυμάτων από τις γερμανικές καταστροφές και τα εγκλήματα που έγιναν τόσο στο Δίστομο όσο και στην Ιταλία.

laoy

Ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στο Δίστομο. Μεγάλωσε σε γερμανικό σχολείο με την εικόνα της Ακρόπολης κρεμασμένη στο προαύλιο του σχολείου. Μαζί με τον αείμνηστο πρώην νομάρχη Βοιωτίας και διακεκριμένο δικηγόρο Γιάννη Σταμούλη πάλεψαν σκληρά στις αίθουσες των δικαστηρίων να στοιχειοθετήσουν νομικά την καταβολή αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου.

germanos2

Σε παλιότερη συνέντευξή του στη Real ο Γιοακίμ Λάου αναφέρει: «Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει από τη Γερμανία την οφειλή του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων προσφεύγοντας στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής».

Στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων ενεπλάκη εντελώς τυχαία στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ένας Ιταλός συνταξιούχος ονόματι Λούιτζι Φερίνι του ζήτησε να τον υπερασπιστεί για να πάρει αποζημίωση από το γερμανικό κράτος. Ο Φερίνι στα 18 χρόνια του απελάθηκε από την Ιταλία και οδηγήθηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία όπου και αρρώστησε.
Εκείνη την περίοδο, ο γερμανός δικηγόρος, άκουσε στη Φρανκφούρτη για πρώτη φορά το όνομα Σταμούλης.

LAOU 1

Το 2004, τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Ιταλία, το Ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μπορεί να εκτελέσει αποφάσεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Γερμανία, γιατί εκεί δεν υπήρχε ασυλία. Και επειδή από την ελληνική κυβέρνηση εμποδίστηκε η εκτέλεση της πρώτης απόφασης που πάρθηκε σε δικαστήριο της Λιβαδειάς - παρ' όλο που δικαίωνε τα θύματα του Διστόμου για το αίτημα αποζημιώσεως των περίπου 25 εκατ. ευρώ – ο Λάου μαζί με τον Σταμούλη ανέλαβαν να προωθήσουν τις δυο υποθλέσεις στα ιταλικά δικαστήρια, όπου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου υπήρχε η δυνατότητα εκτέλεσης των αποφάσεων.

LAOU 3

Με σημαντικές νίκες στα ιταλικά δικαστήρια υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, αλλά και με βαθιά γνώση της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου, ο δρ Λάου προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με τη Γερμανία, τόσο για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείων όσο και για τις αποζημιώσεις των ζημιών που προκάλεσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η θέση της Γερμανίας δεν στηρίζεται στους νόμους. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική της δύναμη και αυτό συνιστά μια ηγεμονία που μπορεί να επηρεάσει την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η Ελλάδα και οι Ελληνες πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους»,είχε δηλώσει στη Real ο Γερμανός δικηγόρος, ενώ πολλές φορές έχει αφήσει αιχμές τόσο για την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που στο παρελθόν είχαν κάνει τα πάντα έχουν κάνει τα πάντα «για να ανατρέψουν τις εκτελεστέες αποφάσεις».

LaOU 4

Το γραφείο του Γιόαχιμ Λάου υπερασπίζεται περίπου 100 ενάγοντες, αν και οι συγγενείς των θυμάτων που έχουν προσφύγει εναντίον του γερμανικού κράτους ξεπερνούν τους 12.000, όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία και άλλες χώρες.

«Η στάση αυτή της Γερμανίας μέχρι σήμερα δηλητηριάζει το κλίμα», τονίζει ο δρ Λάου, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία το 1990 έχασε ιστορική ευκαιρία να φέρει στο ίδιο τραπέζι τα ευρωπαϊκά κράτη που είχε καταλάβει και να συζητήσει οριστικά τις αξιώσεις τους. Κάτι για το οποίο είχε άλλωστε δεσμευτεί με τη Συμφωνία του Λονδίνου της 27/02/1953 περί εξωτερικών Γερμανικών Χρεών (Ν. 3480/1956).

Διαβάστε επίσης:

Γκάουκ: Μόνο ηθικής τάξεως η ανάληψη ευθύνης μας για τις επανορθώσεις

Αποζημιώσεις και «κούρεμα» χρέους έθιξε ο Κ. Παπούλιας στον Γ. Γκάουκ

Τσίπρας προς Γκάουκ:Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Παπούλιας:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της»