ΕΛΛΑΔΑ

Αποχετευτικό και βιολογικοί καθαρισμοί σε Κύμινα, Μάλγαρα και Ξηροχώρι

Αποχετευτικό και βιολογικοί καθαρισμοί σε Κύμινα, Μάλγαρα και Ξηροχώρι

Αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικούς καθαρισμούς αποκτούν τρεις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετικές αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τους οικισμούς των Κυμίνων, των Μαλγάρων και του Ξηροχωρίου, στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας.
Οι συγκεκριμένοι οικισμοί δε διαθέτουν σήμερα αποχετευτικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται από βόθρους και η κατάσταση στις περιοχές είναι... τριτοκοσμική. Επίσης, τα λύματά τους έχει εντοπιστεί πολλές φορές να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα η ρύπανση να είναι αλόγιστη.

«Είναι απαραίτητο για τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης να μελετηθεί και κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων. Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός) πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα που απορρέουν λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή όπως υπερχείλιση των οικιακών βόθρων, πιθανές δυσοσμίες πλησίον των οικιών αλλά και στην γύρω περιοχή σε περίπτωση εκκένωσης των βόθρων, ρύπανση-μόλυνση των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής λόγω της διάθεσης ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων, εν γένει υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος λόγω της διάθεσης ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων», ανέφερε στην εισήγησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος.

Η μελέτη έγινε για ορίζοντα 40ετίας, ενώ σε Κύμινα και Μάλγαρα θα δημιουργηθούν περίπου 640 σημεία συλλογής, δυο αντλιοστάσια και περίπου 50 χιλιόμετρα αγωγών.

Στα Κύμινα ο πληθυσμός που θα εξυπηρετηθεί σήμερα είναι 3.693 κάτοικοι και στα Μάλγαρα 2.431 (συνολικά 6.124). Σύμφωνα με την πρόβλεψη που έχει γίνει οι δυο οικισμοί το 2018 θα αριθμούν 6.659 κατοίκους και το 2048 θα κατοικούν 7.446 πολίτες. Η δυναμικότητα των υποδομών έχει υπολογιστεί να υπερκαλύψει αυτές τις προβλέψεις.

Αντιστοίχως, στο Ξηροχώρι θα εξυπηρετηθούν περίπου 700 κάτοικοι, οι οποίοι το 2020 θα φτάσουν τους 990 και το 2040 τους 1.500. Τα επεξεργασμένα λύματα του οικισμού, βάσει της σχετικής εισήγησης θα χύνονται στο Γαλλικό ποταμό.

Διαβάστε επίσης: Σε φεστιβάλ ρομποτικής μικροί αθίγγανοι από το Δενδροπόταμο