ΕΛΛΑΔΑ

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα μείωσαν την αδήλωτη εργασία

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα μείωσαν την αδήλωτη εργασία

Σταδιακή αποκλιμάκωση της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, το ποσοστό των αδήλωτων εργαζόμενων που καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους, από 40,47% τον Φεβρουάριο του 2013, έφθασε στο 21,86% τον Φεβρουάριο φέτος.

Τα στοιχεία αφορούν του ελέγχους που διενεργήθηκαν το διάστημα από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014, όπου ελέγχθηκαν 9.642 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, και σε σύνολο 62.532 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.188.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 12.168.525 ευρώ.

«Οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση για αποκλιμάκωση» δήλωσε αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

«Το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη συνεπή και οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για τη δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, μέσω συστηματικών ελέγχων, αυστηρών κυρώσεων και αξιοποίησης πληροφοριακών εργαλείων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Μετά τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Στο νέο θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, η προσφυγή των επιχειρήσεων σε καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων αποτελεί - ακόμη περισσότερο - μια απαράδεκτη και «εγκληματική» συμπεριφορά. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται απο τα ενισχυμένα κλιμάκια ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον Φεβρουάριο του 2014, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2.196 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 7.416 εργαζομένους από τους οποίους 1.621, βρέθηκαν ανασφάλιστοι (ποσοστό 21,86%).

Από τους 1.621, οι 721 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 33,77% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 2.135 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 900, και αντιστοιχούν στο 17,04% των 5.281 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από τα μεικτά κλιμάκια, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Διαβάστε επίσης:

Η μαύρη τρύπα των ταμείων και οι συντάξεις των 360 ευρώ!