ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση-κόλαφος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Έκθεση-κόλαφος για τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχοι και αβέβαιο μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση...

Έκθεση-κόλαφο για τα ελληνικά πανεπιστήμια κατέθεσε η επιτροπή «σοφών» από πανεπιστήμια του εξωτερικού που ανέλαβε, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας, να μελετήσει τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχους και αβέβαιο μέλλον» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία κατά τα άλλα υποστηρίζει τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για νέο Νόμο Πλαίσιο, επαναφέροντας μάλιστα την «πρόταση Πανάρετου» για την δημιουργία περιφερειακών κολεγίων διετούς φοίτησης.

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ επειδή «οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς».

«Ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, οι πρυτάνεις έχουν δείξει απροθυμία να ασκήσουν τα δικαιώματα και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του διδακτικού και ευρύτερου προσωπικού και των σπουδαστών. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του πανεπιστημίου και το διδακτικό προσωπικό δεν έχουν αποδειχθεί καλοί επιμελητές των εγκαταστάσεων που τους εμπιστεύθηκε η κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι διεθνείς «σοφοί» ζητούν την άρση των διοικητικών και οικονομικών «φραγμών» που έχουν δώσει «κουλτούρα συντηρητισμού» στα ΑΕΙ και πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού πανεπιστημίου.

Μετά από σειρά επισημάνσεων, στην έκθεση γίνονται προτάσεις για την διοίκηση των πανεπιστημίων με «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για κάθε ίδρυμα ή ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για μία ομάδα ιδρυμάτων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά».

Ακόμη προτείνει -όπως και το υπουργείο Παιδείας- διορισμό πρυτάνεων από τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, αλλά και ένα νέο σύστημα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια Σύγκλητο για κάθε ίδρυμα.

Εάν περισσότερα του ενός πανεπιστήμια ομαδοποιούνται σε ένα ενιαίο σύστημα, είναι σκόπιμο να εξετασθεί επίσης μία κοινή Σύγκλητος του ενιαίου αυτού συστήματος.

Επίσης γίνεται αναφορά στην ανάγκη για μια ειδική δημόσια υπηρεσία ή μια ανεξάρτητη αρχή που πρέπει να είναι υπεύθυνη για την διαχείριση και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης στα ιδρύματα, για την αξιολόγηση του κόστους των υπηρεσιών, για την επεξεργασία κατάλληλων δεικτών και προδιαγραφών, καθώς και την συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων από τα ιδρύματα.