ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πλωτή εξέδρα για τα γλαρόνια στη λιμνοθάλασσα της Ν. Κεσσάνης

Νέα πλωτή εξέδρα για τα γλαρόνια στη λιμνοθάλασσα της Ν. Κεσσάνης

Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες, χώροι που αποτελούσαν στο παρελθόν ασφαλή πεδία αναπαραγωγής παρυδάτιων πουλιών, όπως τα γλαρόνια.


Σήμερα να αποτελεί συνήθης πρακτική στις προστατευόμενες περιοχές η κατασκευή νησίδων ή πλωτών εξέδρων για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής ικανότητας ειδών ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όπου είναι δυνατό, να ανακάμψουν οι πληθυσμοί τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας,με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, προμηθεύτηκε τα απαραίτητα υλικά και κατασκεύασε μια πλωτή πλατφόρμα – εξέδρα, με σκοπό να ενισχύσει την δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών.

Τα είδη που αναμένεται να ωφεληθούν είναι το Γελογλάρονο (Gelochelidon nilotica), απειλούμενο είδος που ανήκει στην κατηγορία «τρωτό», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και τοΝανογλάρονο (Sternula albifrons).

Η πρώτη πλατφόρμα – εξέδρα, μετά την κατασκευή της, την ίδια ημέρα, μεταφέρθηκε και καθελκύστηκε στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών της Νέας Κεσσάνης αναμένοντας τους πρώτους επισκέπτες. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3x4 m, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της καλύφθηκε με χαλίκι και άμμο, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα.

epamath.gr

Διαβάστε επίσης: e-Δημότης: H έξυπνη εφαρμογή του Δήμου Κοζάνης