ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Άρειος Πάγος: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Με σαμπάνιες και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο υποδέχθηκαν δεκάδες συμβασιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο...

Με σαμπάνιες και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο υποδέχθηκαν δεκάδες συμβασιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο τη θετική γι' αυτούς απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Με ψήφους 26 έναντι 20 οι Αρεοπαγίτες άνοιξαν το δρόμο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι οποίοι ήταν μετέωροι.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η απόφαση αφορά σε συμβασιούχους που είχαν εργασιακή σχέση πριν από το 2001, δηλαδή πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος και υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις τόσο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και του Αρεοπαγίτη, Αντώνη Δουλγεράκη οι ανώτατοι δικαστές τάχθηκαν υπέρ των συμβασιούχων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αρεοπαγιτών που δικαίωσαν εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν με γνώμονα τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Δηλαδή τα δικαστήρια είναι αυτά που αποφασίζουν εάν οι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχειρησιακής μονάδας του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που εργάζονται. Και σε καταφατική περίπτωση μετατρέπουν τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

"Παραθυρο" για μετά το 2001

Στη διάσκεψη, ωστόσο έγινε ειδική μνεία και στους συμβασιούχους της λεγόμενης «νέας γενιάς» (μετά το 2001) και εκφράστηκε η άποψη ότι η νομοθετική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, δεν αφορά και δεν δεσμεύει τα δικαστήρια, αλλά μόνο τη νομοθετική λειτουργία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι τα δικαστήρια και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, εξακολουθούν να έχουν τη δικαιοδοσία να κρίνουν, κατά περίπτωση, εάν κάποιος συμβασιούχος μπορεί να νομιμοποιηθεί ή όχι (μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου).

Αντίθετα, η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου αφορά αποκλειστικά και μόνο τη νομοθετική εξουσία, η οποία κατά διαστήματα με νόμους μονιμοποιεί συμβασιούχους ή προσλαμβάνει συμβασιούχους (π.χ. ΕΡΤ, κ.λπ.).

Το σκεπτικό της καθοριστικής για το μέλλον των συμβασιούχων απόφασης της πλειοψηφίας των αρεοπαγιτών θα καθαρογραφτεί το προσεχές διάστημα.

Κλίμα πανηγυρισμού!

Αμέσως μετά την είδηση της απόφασης του Αρείου Πάγου οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοντζιά για να πανηγυρίσουν τη δικαίωσή τους!

Διαβάστε επίσης: Ραντεβού στον Άρειο Πάγο για τους συμβασιούχους