ΕΛΛΑΔΑ

Στερεά Ελλάδα: Έτσι γιορτάζουν το Πάσχα - Ο λάκκος και το κρασάκι

Στερεά Ελλάδα: Έτσι γιορτάζουν το Πάσχα - Ο λάκκος και το κρασάκι

Το πιο γνωστό έθιμο των Στερεοελλαδιτών είναι ο «λάκκος». Το έθιμο εφαρμόζεται πιστά από τους ντόπιους, από την Λιβαδειά μέχρι και την Λαμία. Το έθιμο του λάκκου διατηρείται και μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά καθώς η συμμετοχή της σε όλη αυτή τη διαδικασία γίνεται με ιδιαίτερο μεράκι...

Λιβαδειά

Όπως προείπαμε, μετά την Ανάσταση και πριν καλά καλά ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά.

Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

Οι φλόγες αγκαλιάζουν το σωρό. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά.

Το ίδιο γίνεται σε όλους τους «λάκκους» και ανεβαίνουν οι καπνοί, αναρίθμητοι και πυκνοί, σε τέτοιο βαθμό, που σκεπάζουν τον ήλιο που στο μεταξύ ανατέλλει.

Η πόλη και τα γύρω χωριά τυλίγονται από τους καπνούς και την... τσίκνα.

Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους «λάκκους». Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα.

Τα παραδοσιακά κλαρίνα αντιλαλούν μέχρι και τις βουνοκορφές. Πυροτεχνήματα και πυροβολισμοί συνθέτουν το τοπίο. Ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, οι γυναίκες φροντίζουν να προσφέρουν τον απαραίτητο μεζέ μαζί με το κρασάκι.

Αιτωλικό

Από το πρωί του Μ. Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα των κατοίκων μέχρι αργά το βράδυ της Αναστάσεως που είναι και το αποκορύφωμα της ημέρας.

Την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες.

Διαβάστε επίσης

Πάσχα: Γιατί σφάζουμε τόσα αρνιά - Πώς προήλθε το συγκεκριμένο έθιμο

Πώς θα ξεχωρίσετε το εισαγόμενο αρνί από το ελληνικό

Η περιγραφή του Ιησού Χριστού από τον διοικητή της Ιουδαίας

Ποιοι ξανασταυρώνουν σήμερα τον Χριστό;

Γιατί μετακινείται η ημερομηνία του Πάσχα

Η φιλοξενία, η προδοσία και ο Μυστικός δείπνος

Πέρα από τον οβελία: Τα έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα