ΕΛΛΑΔΑ

Παραγωγή βιοκαύσιμου από τηγανόλαδο

Παραγωγή βιοκαύσιμου από τηγανόλαδο

Το Μάιο το Πολυτεχνείο Κρήτης ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών

Για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η παραγωγή βιοκαύσιμου από το τηγανόλαδο, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας για την υλοποίηση τoυ προγράμματος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ένα νομικό κενό, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχο, είναι η αιτία της καθυστέρησης που παρατηρείται, ωστόσο ήδη από το Μάιο Δήμος και Πολυτεχνείο θα κάνουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία με αφετηρία το 1ο ΕΠΑΛ, όπου έχει ήδη τοποθετηθεί η σχετική εγκατάσταση για να γίνει η παραγωγή βιοκαύσιμου. Πρόκειται για μια δράση που στόχο έχει ουσιαστικά την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού για τη συλλογή λαδιού, που έχει χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, αλλά και των νοικοκυριών για τη ζημιά που γίνεται στις αποχετεύσεις και την επιβάρυνση που δέχεται ο βιολογικός καθαρισμός, κάθε φορά που εναποθέτουμε εκεί το τηγανόλαδο. Παράλληλα όμως μέσα από τη δράση αυτή επιδιώκεται η ανάδειξη των δυνατοτήτων που δίδονται από την επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία του τηγανόλαδου για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, καθώς φαίνεται πως ο βιολογικός αυτός τρόπος επαναχρησιμοποίησης ενός προϊόντος «άχρηστου» έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.

Αυτό που θα κάνουν τα παιδιά είναι να συγκεντρώνουν τα τηγανόλαδα από το σπίτι τους στη δεξαμενή που θα τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου και από 'κει στη συνέχεια με την επιστημονική κατάρτιση φοιτητών και καθηγητών του Πολυτεχνείου θα μπορούν να παράγουν βιοκαύσιμο, το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιείται από το σχολείο για τις ανάγκες θέρμανσης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μηνών και από τα αποτελέσματά του θα αναδειχτούν οι προοπτικές επέκτασής του σε όλα τα σχολεία του μητροπολιτικού Δήμου.

Διαβάστε επίσης:

Κρόκος: Ο ελληνικός χρυσός