ΕΛΛΑΔΑ

«Ανύπαρκτοι» οι έλεγχοι σε παιδότοπους και λούνα παρκ

«Ανύπαρκτοι» οι έλεγχοι σε παιδότοπους και λούνα παρκ

Το λούνα παρκ λειτουργούσε μόνο με τη σύμβαση εκμίσθωσης του Δήμου- Απίστευτη προχειρότητα της πολιτείας σε θέματα ασφάλειας χώρων ψυχαγωγίας παιδιών

Από χρονοβόρες έως ανύπαρκτες μπορούν να χαρακτηριστούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την λειτουργία χώρων ψυχαγωγίας παιδιών, αφού όπως αποδείχθηκε από το τραγικό περιστατικό στο λούνα παρκ του Ελληνικού καμία υπηρεσία δεν ελέγχει επισταμένως το αν τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που συνέλεξε το Newsbomb.gr οι αρχικές συμβάσεις - εκμισθώσεις για λούνα παρκ, τσίρκο, παιδότοπους και φουσκωτά παιχνίδια δίδονται σε πρώτη φάση από τους Δήμους για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Στη συνέχεια οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν αρμοδίως τις Περιφερειακές διευθύνσεις οι οποίες με τη σειρά τους συστήνουν Επιτροπές Θεαμάτων. Οι επιτροπές αυτές που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από αστυνομικούς, πυροσβέστες, πολεοδόμους και μηχανικούς επιφορτίζονται με το έργο των ελέγχων και της τελικής έγκρισης.

Είναι δηλαδή υπεύθυνες να αποφανθούν και να βεβαιώσουν αν τα λούνα παρκ έχουν «στηθεί» με τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται για την υγεία των μικρών παιδιών, αν τα μηχανήματα λειτουργούν σωστά, αν είναι καλοσυντηρημένα και όλες αυτές τις λεπτομέρειες που πρέπει κάθε φορά να ελέγχονται σε μια σοβαρή πολιτεία.

Από τις φωτογραφίες στο λούνα παρκ του Ελληνικού είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι:

1. Η μικρή πισίνα που είχε στηθεί στον χώρο του Πάρκου της Αφροδίτης στο Ελληνικό, ήταν δίπλα στον δρόμο.

2. Δεν υπήρχε κανένα δίχτυ προστασίας περιμετρικά της πισίνας.

3. Το μέγεθος του κυλίνδρου είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το εμβαδόν της πισίνας που είναι πολύ μικρό.

4. Ο κύλινδρος δεν ήταν δεμένος με ιμάντες όπως θα έπρεπε.

Είχε άδεια μόνο για τα Χριστούγεννα;

Για το συγκεκριμένο λούνα πάρκ στο Ελληνικό, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τη μίσθωση του χώρου μόνο για κάποιους μήνες πριν και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων!

Όπως μάλιστα ισχυρίζονται στελέχη της Περιφέρειας Αττικής δεν είχαν ενημερωθεί από τον Δήμο για την λειτουργία του συγκεκριμένου παιδότοπου με αποτέλεσμα να μην συσταθεί το Συμβούλιο «Περί θεάτρων-κινηματογράφων». Επί του πρακτέου δηλαδή το συγκεκριμένο λούνα παρκ – συμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζεται η Περιφέρεια - λειτουργούσε μόνο με την άδεια εκμίσθωσης από το δημοτικό συμβούλιο! Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του αφού άλλο πράγμα είναι η άδεια λειτουργίας και άλλο η σύμβαση εκμίσθωσης!

Ο δήμος γνώριζε ότι δεν υπήρχε άδεια.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από τους υπευθύνους του Δήμου Ελληνικού δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις για το καθεστώς λειτουργίας του παιδότοπου και όλα τα παραπάνω προκύπτουν και από την ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας γεγονός που ήταν σε γνώση του Δήμου:

1. Η εταιρεία Happy Fun ΕΠΕ, είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στην συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.

2. Το δημοτικό συμβούλιο με την 299/30/10/2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση - εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία.

3. Στις 15/11/2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας.

4. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμο.

Το ότι δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα είναι καθαρά θέμα τύχης αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ακόμα και ο επιφορτισμένος φορέας με την καταγραφή την πλήρωσης των όρων ασφαλείας που είναι η ΕΒΕΤΑΜ (Ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας), δεν μπορεί να κάνει «αυτεπάγγελτα» οποιονδήποτε έλεγχο χωρίς να προηγηθεί σχετική καταγγελία.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ για το τραγικό δυστύχημα

Η απάντηση του Δήμου Ελληνικού για την τραγωδία στο λούνα παρκ

Τραγωδία σε λούνα παρκ: Σταθερή η κατάσταση της υγείας της 9χρονης

Tο παιχνίδι στο λούνα παρκ κατέληξε σε τραγωδία

Συνελήφθη και ο διαχειριστής της εταιρείας πίσω από το λούνα παρκ