ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος ο μισθός για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος ο μισθός για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Από αύριο κόβεται η χρηματοδότηση για 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν απογράφησαν

Χωρίς απολαβές κινδυνεύουν να μείνουν δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε οργανισμούς του δημοσίου που δεν απογράφησαν.

Σε εφαρμογή οδηγίας της Κομισιόν, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έστειλε εντολή σε όλα τα υπουργεία για την καταγραφή όλων των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Η εντολή ήταν σαφής: Όποιο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν έχει απογραφεί έως τις 30 Απριλίου από την Πρωτομαγιά διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση του.

Και βεβαίως το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία κινείται το ελληνικό κράτος, αφού παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση έχουν γίνει δεκάδες εξαγγελίες για την διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο, ακόμα υπάρχουν οργανισμοί που αρνούνται να δώσουν στοιχεία και καταστάσεις για τους υπαλλήλους που απασχολούν.

Είναι λοιπόν απίστευτο κι όμως αληθινό. Εν έτει 2014 και μετά από τέσσερα χρόνια Μνημονίου, η ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να μη γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των επιχειρήσεων - οργανισμών που έχει συστήσει, αλλά και το πλήθος των απασχολουμένων σε αυτά.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε αυτή την κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΝΠΙΔ και η πληρωμή των εργαζομένων σε αυτά να γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν, προβλέπεται αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν απογραφεί περί τα 900 ΝΠΙΔ που απασχολούν περίπου 32.000 υπαλλήλους. Δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε συνολική καταγραφή, είναι άγνωστο πόσα ακριβώς ΝΠΙΔ δεν έχουν απογραφεί, ωστόσο αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι πρόκειται περί τα 500, σημειώνοντας ότι «σε κάποια εξ αυτών ο αριθμός εργαζομένων είναι μικρός ή ενδεχομένως και μηδενικός».

Η Καθημερινή αναφέρει ενδεικτικά κάποιους από τους Οργανισμούς του Δημοσίου που δεν έχουν απογραφεί:

- Γενικοί και τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που υπάγονται στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης

- Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης

Διαβάστε επίσης:

Μπομπ Τράα: Μπίζνες στα ερείπια της ελληνικής οικονομίας;

Τα πάνω - κάτω στο Δημόσιο

Λιτότητα στην Υγεία: Ήρθε για να μείνει, με εντολή της Ε.Ε