ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συζητήθηκε η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

ΣτΕ: Συζητήθηκε η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Με το νέο δικαστικό έτος (16 Σεπτεμβρίου) αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η υπόθεση εισήχθη και συζητήθηκε ως "πιλοτική" (δηλαδή η απόφαση θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες προσφυγές) αλλά και με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη) σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει κατά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ).

Η συνταξιούχος υποστηρίζει με την περικοπή του εφάπαξ επιβλήθηκε άδικη οικονομική επιβάρυνση στην ευπαθή πληθυσμιακή κατηγορία των συνταξιούχων, τα εισοδήματα των οποίων έχουν ήδη υποστεί αλλεπάλληλες αναδρομικές περικοπές τα τελευταία χρόνια. Βάσει αυτού θεωρεί ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Για το λόγο αυτό ζητεί να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για τη σοβαρή ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη συμπεριφορά του Ταμείου.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου τόνισε ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτή, ενώ το Ταμείο υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι η περικοπή και η καθυστέρηση απόδοσης του εφάπαξ οφείλεται στο ότι έχουν βγει στη σύνταξη περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι.