«Πωλητήριο» από ΤΑΙΠΕΔ σε Πόρτο Κουφό, Καλαμίτσι
Στο... σφυρί βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ έξι περιοχές και δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τέσσερις φημισμένες παραλίες, στη Χαλκιδική.
Στο «πωλητήριο», που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ ξεχωρίζουν στη Θεσσαλονίκη η στοά Μοδιάνο και η Σαλαμίνα, ενώ στη Χαλκιδική οι εκτάσεις σε Καλαμίτσι και Πόρτο Κουφό.
Με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε για την Ελαφόνησο, το Ταμείο Αξιοποίησης υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ότι «η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες».
Επίσης, τονίζει ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στη λίστα προς πώληση είναι «ενδεικτικές» και «σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη». Όπως ξεκαθαρίζει, εξάλλου, πριν την όποια αξιοποίηση θα γίνει κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την οποία γνωμοδοτεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και δημόσια διαβούλευση και ανοικτός διάλογος με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Χαλκιδική
Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται γνωστές περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει ως αναπτυξιακό σχέδιο την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών:
Καλαμίτσι στο Δ. Σιθωνίας, Χαλκιδική. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 15,197.65 τμ.
Νέα Προποντίδα στο Δ. Νέα Ηράκλειας, Χαλκιδική. Οικόπεδο έκτασης 27,879.53 τμ.
Νέα Φώκαια, Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Οικόπεδο έκτασης 28,097 τμ. που είναι χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση.
Πόρτο Κουφό, Τορώνη Χαλκιδικής. Οικόπεδο έκτασης 22,650 τ.μ..
Θεσσαλονίκη
Σαλαμίνα, έκταση 19,059.69 τ.μ. η οποία προτείνεται για ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων.
Μεσημέρι στο Δ. Θερμαϊκού-περιοχή Τούμπα. Οικόπεδο έκτασης 34,449.62 τ.μ., το οποίο προτείνεται για ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών.
Μεσημέρι στο Δ. Θερμαϊκού-περιοχή Τούμπα. Οικόπεδο έκτασης 55,317.16 τ.μ. το οποίο προτείνεται, επίσης, για ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών.
Στοά Μοδιάνο στην οδό Ερμού Θεσσαλονίκης, έκτασης 2,508.07 τ.μ. με καταστήματα. Η πολιτεία διατηρεί ένα ποσοστό μικρότερο του 45% επί του ακινήτου.
Ιστορικό κτήριο στην οδό Θεοφίλου 13 στην Άνω Πόλη, το οποίο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες.
Περιοχή στο Νέο Κορδελιό, στο Δ. Ευόσμου – Κορδελιού έκτασης 11,316 τ.μ. με σιλό και αποθήκες, όπου προτείνεται η δημιουργία κέντρου Logistics και
Περιοχή στην Μενεμένη, στο Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης έκτασης 89,811 τ.μ. για την οποία, ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Προτείνεται η δημιουργία κέντρου Logistics
Έκταση 14,706.4 τ.μ. στην Λαχαναγορά στο Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Προτείνεται για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων- αποθηκών.
«Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Διαβάστε επίσης: Χειροπέδες σε 70χρονη για χρέη στο Δημόσιο