ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οι κεντρικές Λαχαναγορές και η διακίνηση φρούτων και λαχανικών

Θεσσαλονίκη: Οι κεντρικές Λαχαναγορές και η διακίνηση φρούτων και λαχανικών

Οι Λαχαναγορές και το οργανωμένο χονδρεμπόριο έχουν παρόν και μέλλον στη διακίνηση προϊόντων, ενώ αφήνουν περιθώρια πρόσβασης στην αλυσίδα του εμπορίου και των μικρών παραγωγών.

Μπορεί στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης να έχουν μειωθεί οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών που διακινούνται μέσα από τις Λαχαναγορές, όμως στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών ουσιαστικά όλες οι ποσότητες αυτών των προϊόντων διακινούνται μέσα από αυτό το δίκτυο. Στο συµπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εργασίες του συνεδρίου της Παγκόσµιας Ένωσης Αγορών Χονδρεµπορίου (WUWM), που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως 16 Μαΐου 2014, στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών Χονδρεμπορίου (WUWM), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν «Αγορές: Καινοτόμες προτάσεις για τα δίκτυα διανομής».

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου ήταν:

Θεματική Ενότητα 1: Excellence in Market Logistics (Καινοτόμες Προτάσεις για τα δίκτυα διανομής).
Θεματική Ενότητα 2: Financing Markets – Challenges and Opportunities (Χρηματοδοτικές Αγορές – Προκλήσεις και Δυνατότητες).
Θεματική Ενότητα 3: Innovative Market Management (Καινοτόμα Διοίκηση Αγορών).

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 140 πρόεδροι και μέλη αγορών από τις χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική. Χαρακτηριστικό του υψηλού ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός πως μόνο η Κινεζική συμμετοχή ξεπερνούσε τα 27 άτομα. Τα μέλη του Συνεδρίου εκπροσώπησαν τις περίπου 250 κεντρικές αγορές που λειτουργούν διεθνώς και φιλοξενούν χιλιάδες επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενοι.

Συζητήθηκαν όλες οι τάσεις και προοπτικές που αναπτύσσονται σήμερα, η σπουδαιότητα της αγοράς τροφίμων στην παγκόσμια κατανομή και ο ρόλος των αλυσίδων εφοδιασμού αλλά και της χονδρικής αγοράς στην διανομή τροφίμων υψηλής ποιότητας. Επίσης, θίχτηκαν ζητήματα που προβληματίζουν τον κλάδο της παραγωγής και διακίνησης τροφίμων και τα οποία σχετίζονται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ώστε να έρθουν σε επαφή με άλλες αγορές και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με στόχο τις επιχειρηματικές συνεργασίες.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Παναγιώτης Κακαφίκας, «η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ ΑΕ) ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών Χονδρεμπορίου. Οι κεντρικές αγορές και το οργανωμένο χονδρεμπόριο έχουν παρόν και μέλλον στη διακίνηση προϊόντων, από τον παραγωγό στο λιανέμπορο, ενώ αφήνουν περιθώρια πρόσβασης στην αλυσίδα του εμπορίου και των μικρών παραγωγών. Αντίθετα όπου υπάρχουν αναπτυγμένα δίκτυα των σούπερ μάρκετ (όπως στη Μεγάλη Βρετανία) οι λαχαναγορές δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των φρούτων και λαχανικών. Στο Λονδίνο ουσιαστικά κάνουν τροφοδοσία των ξενοδοχείων και εστιατορίων. Βέβαια και εκεί έχουν ανοικτές αγορές (λαϊκές), όπου ένας λιανέμπορος θα πάει στην κεντρική Λαχαναγορά για να τροφοδοτηθεί με εμπόρευμα».

Επίσης ο κ. Παναγιώτης Κακαφίκας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αναφέρθηκε και στην πρότασή του για την ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μίας τράπεζας πληροφοριών που σε πραγματικό χρόνο θα δίνει πληροφορίες όχι μόνο για τα εμπορεύματα και τις τιμές των προϊόντων αλλά και για τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς. «Δηλαδή να γνωρίζει ο καθένας όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρον το εμπόριο και τη διακίνηση των τροφίμων και, οπωσδήποτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουν όσους δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων. Δηλαδή να ξέρει ο καθένας τις διαθέσιμες ποσότητες και το κόστος μεταφοράς», τόνισε.

Να σημειωθεί πως στους άμεσους στόχους της ΚΑΘ είναι, η συμπλήρωση των υποδομών με πρόσθετους χώρους αποθηκευτικούς και ψυκτικούς, που θα καλύπτουν ως και 6.000 τ.μ., προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιχειρήσεις που εξάγουν νωπά λαχανικά και φρούτα. Από τις ποσότητες που διακινούνται μέσω της ΚΑΘ, ποσοστό περίπου 30% κατευθύνεται προς Σκόπια, Βουλγαρία αλλά και Ρουμανία ενώ γίνονται εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων και σε άλλες αγορές. Το παραπάνω έργο, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν σκέψεις, στο χώρο της ΚΑΘ, να δημιουργηθούν επίσης ένα μικρό διαλογητήριο και ένα συσκευαστήριο, για τα προϊόντα των μικρών παραγωγών από τις γύρω περιοχές.

Agrotypos

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Υπάλληλοι δήμου πούλησαν εκσκαφέα για παλιοσίδερα!