ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ρημάζουν οι εγκαταστάσεις στο Καυταντζόγλειο

Θεσσαλονίκη: Ρημάζουν οι εγκαταστάσεις στο Καυταντζόγλειο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μπήκε λουκέτο στο Καυταντζόγλειο προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στο χλοοτάπητα.

Εκτοτε οι πόρτες του σταδίου ανοίγουν μόνο κάθε Κυριακή για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Ηρακλή, ενώ δικαίωμα πρόσβασης απέκτησαν τους τελευταίους δύο μήνες από την ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ μόλις 400 αθλητές στίβου που διακρίθηκαν σε πανελλήνια πρωταθλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Αθλητικές ακαδημίες αλλά και το ευρύ κοινό δεν μπορούν να προπονηθούν στο κεντρικό στάδιο, οξύνοντας το πρόβλημα με τους ήδη περιορισμένους χώρους άθλησης στην πόλη. Καθημερινά γίνεται το αδιαχώρητο στο φουσκωμένο από την υγρασία ταρτάν του βοηθητικού σταδίου.

Πρωταθλητές που κάνουν προπόνηση, ακαδημίες με παιδάκια 6-12 χρόνων, επικοντιστές, αλλά και μεμονωμένοι δρομείς κατακλύζουν το βοηθητικό γήπεδο, συνωστίζονται στους διαδρόμους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. «Τα κεντρικά στάδια πουθενά στον κόσμο δεν δίνονται για προπονήσεις και χρησιμοποιούνται μόνο για αγωνιστικούς σκοπούς», απαντά ο Γιάννης Θεμελίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Καυταντζογλείου.

Την ίδια ώρα οι διάδρομοι ταχύτητας και τα σκάμματα αλμάτων κρίνονται ακατάλληλα τόσο στο κεντρικό όσο και στο βοηθητικό στάδιο, καθώς τα ταρτάν έχουν καταστραφεί από την πολυκαιρία και οι ελαστικοί τάπητες έχουν φουσκώσει. Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και ο χλοοτάπτητας των γηπέδων ο οποίος χρήζει αντικατάστασης. Γραμμένα συνθήματα και ύβρεις στους τοίχους περιμετρικά του γηπέδου, καμμένα καθίσματα στις κερκίδες, σπασμένες τουαλέτες και πλαστικά υαλοπετάσματα πληγώνουν την εικόνα του Καυταντζογλείου.

Αλλά και το συντριβάνι, σήμα κατατεθέν της κεντρικής εισόδου του σταδίου, δεν λειτουργεί λόγω βλάβης, ενώ η επισκευή του έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Νέα δεδομένα στον τομέα της ελεύθερης άθλησης του κοινού στο Καυταντζόγλειο δημιουργεί και η απόφαση της διοίκησης να θεσπίσει από τον Απρίλιο μηνιαία συνδρομή εισόδου για τη χρήση των βοηθητικών χώρων από τους αθλούμενους...Περισσότεροι από 15 αθλητικοί σύλλογοι και 1.000 περίπου μικροί και μεγάλοι αθλητές και άλλα 500 παιδιά των αγωνιστικών κατηγοριών στριμώχνονται από το Σεπτέμβριο στο βοηθητικό γήπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Καυταντζόγλειο. «Δυστυχώς έχουμε δύο ακατάλληλα στάδια. Τα προβλήματα των υποδομών είναι τεράστια.

Το ταρτάν τόσο στο κεντρικό όσο και στο βοηθητικό είναι σε κακό χάλι, η κατάσταση είναι τραγική και οι πίστες είναι σε οριακό επίπεδο», λέει ο Πλούταρχος Σαρασλανίδης, προπονητής των ακαδημιών στίβου του Ηρακλή και τεχνικός σύμβουλος της ομάδας του Γηραιού. Και συμπληρώνει: «Αν η διοίκηση δεν πείσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα είχε υποσχεθεί για τη βελτίωση των υποδομών του σταδίου, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν μπορεί να προσφέρει το δικαίωμα στους ανθρώπους να γυμνάζονται σωστά».Καβγάς έχει ξεσπάσει και για την επιβολή εισιτηρίου στο βοηθητικό γήπεδο μεταξύ μερίδας ελεύθερων αθλουμένων και διοίκησης. Από 1η Απριλίου κάθε αθλούμενος μπορεί να εισέρχεται στους βοηθητικούς χώρους με την επίδειξη κάρτας εισόδου ελάχιστου κόστους πέντε ευρώ μηνιαίως.

«Η απόφαση αυτή είναι ασύμβατη με το ρόλο, που θα έπρεπε να επιτελεί το κληροδότημα του Λύσσανδρου Καυταντζόγλου για την ελεύθερη άθληση των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Ερχεται σαν συνέχεια της κακής κατάστασης και συντήρησης του ταρτάν των αποδυτηρίων και των τουαλετών. Η διοίκηση δεν ενδιαφέρεται για το μαζικό αθλητισμό. Διώχνει τον κόσμο από το στάδιο», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Λαμπρινίδης.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 700 κάρτες εισόδου και το μέτρο κρίνεται επιτυχημένο από τη διοίκηση, καθώς, όπως λέει, σταμάτησαν οι κλοπές, ενώ πλέον υπάρχει έλεγχος. «Το στάδιο επειδή είναι δημόσιο, δεν σημαίνει ότι είναι ξέφραγο αμπέλι. Το εισιτήριο δεν είναι συμβολικό. Είναι ένα μέτρο το οποίο έπρεπε να ισχύει από το 2000. Η διοίκηση εφάρμοσε τον κανονισμό λειτουργίας του σταδίου, τηρώντας το νόμο», τονίζει από την πλευρά του ο Γιάννης Θεμελίδης.

Ο όγκος του στίβου έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Παλιότερα το Καυταντζόγλειο προτιμούσαν μόνον αθλητές του στίβου, ενώ σήμερα μεγάλωσε η γκάμα των αθλητών που θέλουν να το επισκεφθούν όπως είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, μικρά παιδιά αλλά και μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για να δώσουν εξετάσεις σε στρατιωτικές σχολές παρατηρεί ο διευθυντής του Καυταντζογλείου Πέτρος Πετρίδης.

«Η κεντρική ομοσπονδία συμφωνεί με το Καυταντζόγλειο είτε με οποιοδήποτε άλλο γήπεδο τους όρους και ποιοι θα μπαίνουν να γυμνάζονται. Αυτός είναι ο κανονισμός. Οποια σωματεία έχουν παράπονο θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ», εξηγεί ο Γιάννης Θεμελίδης.

agelioforos

Διαβάστε επίσης: Μπουτάρης: Το τραμ θα αποσυμφορήσει τη Θεσσαλονίκη