ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Όχι στην αξιολόγηση υπηρεσιών - προσωπικού

Περιφέρεια Αττικής: Όχι στην αξιολόγηση υπηρεσιών - προσωπικού

Η Περιφέρεια Αττικής δεν θα εφαρμόσει τον νόμο για την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού, μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Ν. 4250/2014.

Ουσιαστικά, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ευθυγραμμίζεται με τις τοποθετήσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) αλλά και με την απόφαση-ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Αθηναίων, που επίσης «παγώνει» την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έλαβε, κατά πλειοψηφία, την εξής απόφαση:
1. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Ν. 4250/2014 και την ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών και, σε κάθε περίπτωση, την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων και συμπληρώσεων του νομοθετικού καθεστώτος, υφίσταται αδυναμία εφαρμογής της αξιολόγησης του Ν. 4250/2014, λόγω της οποίας ζητούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με το Σύνταγμα.
2. Το Περιφερειακό Συμβούλιο υποστηρίζει την πάγια θέση και της ΕΝΠΕ ότι η αξιολόγηση του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικό σύστημα, που διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και την αξιοκρατία εντός αυτής.
3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο σύστημα αξιολόγησης του Ν. 4250/2014, το οποίο εμφανίζει προφανή κενά και εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Η απόφαση της ΕΝΠΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΕΝΠΕ την ίδια ημέρα είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τόνιζε ότι ο νόμος είναι «αντικειμενικά ανεφάρμοστος» και εξέφραζε τη συμπαράσταση στους εργαζομένους.
Η ΕΝΠΕ τάσσεται υπέρ «ενός συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων της το οποίο θα παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του έργου τους προς όφελος του πολίτη και των ίδιων των εργαζομένων». Θεωρεί ότι το σύστημα αξιολόγησης που εισάγεται με τον Ν. 4250/2014 προδήλως δεν πληροί τα κριτήρια που η ΕΝΠΕ θέτει, ενώ παράλληλα, σημειώνει, υφίστανται ζητήματα αντισυνταγματικότητας των διατάξεών του, τα οποία έχουν επισημανθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι η αξιολόγηση ιδιαίτερα κατά την πρώτη εφαρμογή της απαιτεί οδηγίες και κατευθύνσεις από το αρμόδιο υπουργείο, τις οποίες «δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα γεγονός που καθιστά το νόμο επί της ουσίας ανεφάρμοστο σε βασικά ουσιώδη σημεία του».
Το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου ειδικά στις αιρετές περιφέρειες επιβάλλεται, σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, και από τους νομικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διενέργεια πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι την ανάληψη της θητείας των νέων περιφερειακών αρχών.