ΕΛΛΑΔΑ

Γονικές παροχές: Απίστευτοι παραλογισμοί

Γονικές παροχές: Απίστευτοι παραλογισμοί

Τελικά σε αυτόν τον τόπο είναι απορίας άξιον ποιος φτιάχνει τους νόμους και τα φορολογικά νομοσχέδια, με τι κριτήρια και αν όλοι όσοι ασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών με τα φορολογικά έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν κάποιος πολίτης επιχειρήσει να κατανοήσει το σκεπτικό με το οποίο καταρτίζονται τα νομοσχέδια θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε φρενοκομείο.

Για του λόγου το αληθές, ο κ. Βασίλης Θεοτοκάτος, Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος με άρθρο του στην εφημερίδα Το Παρόν αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα «τρέλας» που ισχύουν για τις φορολογικές διατάξεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το άρθρο 25 του ν. 3842/2010 που αναφέρεται σε τροποποιητικές διατάξεις του κώδικα φορολογίας,κληρονομιών,δωρεών και γονικών παροχών. Το άρθρο αυτό καταλαμβάνει περίπου 4,5 σελίδες του ΦΕΚ και περιέχει 21 παραγράφους με διάφορες τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και καταργήσεις για τον ν 2961/2001.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς από αυτούς τους παραλογισμούς όσον αφορά τη φορολογία:

  • Σε περίπτωση που ένας πολύτεκνος γονέας θελήσει να μεταβιβάσει σε ένα τέκνο του μια κατοικία ως γονική παροχή, η απαλλαγή από το φόρο είναι μέχρι και 200.000€. Στην περίπτωση όμως που το τέκνο είναι ανήλικο δεν ισχύει η απαλλαγή! Εάν πρόκειται για οικόπεδο τότε δεν υπόκειται σε φόρο για κάθε άγαμο τέκνο μέχρι 50.000€. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!
  • Εάν ένας πολύτεκνος γονέας δεν έχει ούτε κατοικία,ούτε οικόπεδο να δώσει σε κάποιο από τα παιδία του αλλά έχει κάποια μετρητά τότε η χρηματική δωρεά ή γονική παροχή φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%! Η δωρεά θα έχει απαλλαγή (έως 200.000€) μόνο σε περίπτωση που τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αγορά η ανέγερση πρώτης κατοικίας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα φορολογούνται με 10%.

Με όλες αυτές τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί ένα είναι σίγουρο: Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εξουδετερώσει τις φοροαπαλλαγές που το ίδιο θεσπίζει.

Τονίζεται ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ουδεμία απολύτως μέριμνα που να λαμβάνεται για τους πολύτεκνους ακόμη και αν ορίζεται από το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Δείτε τις επόμενες πληρωμές

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις κοινωνικού τουρισμού 2014-2015