ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΑΛΣ: Να μην περάσουμε σε διαρκώς απολογούμενα όργανα ασφαλείας

ΠΕΑΛΣ: Να μην περάσουμε σε διαρκώς απολογούμενα όργανα ασφαλείας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δίνει το δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής ενός χρόνου σε μη νόμιμους μετανάστες, θύματα και μάρτυρες κατηγορίας, εφόσον διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση ή ασκηθεί ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για εγκληματικές ή κακουργηματικές πράξεις εναντίον τους.


Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της, καθώς εκτιμά ότι «χωρίς ουσιαστικές ασφαλιστικές δικλείδες» δίνεται η δυνατότητα «στους παράνομα εισερχομένους στη χώρα μετανάστες, εφόσον καταγγείλουν ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους από τα εντεταλμένα όργανα ασφαλείας, να παίρνουν αυτομάτως άδεια παραμονής για ένα χρόνο. Το ίδιο επίσης προνόμιο δίνεται και στους μάρτυρες της καταγγελίας».

Παρά το γεγονός ότι η διάταξη αναφέρεται σε κακουργηματικές πράξεις, στις οποίες υπάγονται ρατσιστικά εγκλήματα και απαιτείται απόφαση εισαγγελέα για να υπάρξει διερεύνηση της καταγγελλόμενης υπόθεσης, ώστε να χορηγηθεί και άδεια διαμονής, η ΠΕΑΛΣ υποστηρίζει ότι «η ρύθμιση θα ανοίξει τους 'ασκούς του Αιόλου' και οι καταγγελίες θα 'πέφτουν βροχή'. Οι παράνομοι μετανάστες έχουν πλέον ένα κίνητρο, να καταγγέλλουν καθοδηγούμενοι από τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, μαζικά υποτιθέμενες παραβατικές συμπεριφορές, ώστε στη συνέχεια να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής.

Ανησυχούμε και ανησυχούμε βάσιμα. Οι συνάδελφοι ανά την επικράτεια θα βρίσκονται διαρκώς σε θέση άμυνας καθώς θα περάσουμε από απολογούμενους παράνομους μετανάστες σε διαρκώς απολογούμενα όργανα ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι παράλληλα με τις όποιες αποφάσεις διαφύλαξης των δικαιωμάτων των παράνομα εισερχομένων στη χώρα, απαιτείται και η θέση αντίστοιχων ασφαλιστικών δικλείδων για τα στελέχη, προκειμένου απρόσκοπτα να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Πριν λοιπόν να είναι αργά, ας επανεξετάσουν το θέμα, εκτός κι αν επιθυμούν ελεύθερα σύνορα για όλους, που βεβαίως και αυτό είναι μια επιλογή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ για «μηνύσεις» από μετανάστες