ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για την προστασία του αιγιαλού

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για την προστασία του αιγιαλού

Την έντονη αντίθεσή του στην προωθούμενη από την κυβέρνηση, όπως τονίζει, ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του αιγιαλού, εκφράζει το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται σε αυτή, όπου μεταξύ άλλων, τονίζεται από το ΠΑΜΕ πως το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, περιλαμβάνει και σχέδια που κατοχυρώνουν το δικαίωμα μεγάλων επενδυτών ακόμα και στην επιχωμάτωση:

«Η προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του αιγιαλού αποτελεί στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αλλαγές στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, στα δάση, στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με τις 'φαστ τρακ' διαδικασίες, τα τουριστικά χωριά, τις στοχεύσεις του νέου ΕΣΠΑ, που προκρίνει τον τουρισμό υψηλού επιπέδου ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Έχουν προηγηθεί νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την προηγούμενη δεκαετία, μέσα από τις οποίες έχει δοθεί το δικαίωμα στο κεφάλαιο να κερδίζει από τη χρήση γης, έναντι ενοικίου. Η παραχώρηση μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως και η 'αξιοποίηση' των Ολυμπιακών ακινήτων, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση του λαού στη θάλασσα.

Σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, έρχονται να προστεθούν και τα σχέδια που περιορίζουν την έκταση του αιγιαλού, κατοχυρώνουν το δικαίωμα μεγάλων επενδυτών ακόμα και στην επιχωμάτωση, ενώ παράλληλα διευρύνουν τις δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης.

Το σύνολο των ιδιωτικών παραλιών, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι, τα μεγάλα μονοπώλια στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό που θα καταλάβουν και άλλο μέρος του αιγιαλού θα βγουν όχι μονάχα κερδισμένα, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και τη ζωή των εργαζομένων. Έτσι δεν στερούν μόνο το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή αλλά ακόμη και την πρόσβαση στις παραλίες.

Η προστασία και του αιγιαλού απαιτεί αγώνα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο για μόνιμη και σταθερή εργασία, για διασφάλιση του δικαιώματος της αναψυχής και της ανάπαυσης, αλλά και ενάντια στην επιχειρηματική δράση των μονοπωλίων».

Διαβάστε επίσης:

Ο καθορισμός του αιγιαλού στο πολυνομοσχέδιο