ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Πότε θα ανακοινωθούν – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Βάσεις 2014: Πότε θα ανακοινωθούν – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις των βάσεων καθώς εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη καθώς ο αριθμός των αριστούχων αυξήθηκε κατά 37,3% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις βάσεις κάνουν λόγο για αύξηση σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Λίγες θα είναι οι σχολές που θα κινηθούν πτωτικά.

Το Υπουργείο Παιδείας με έναν αγώνα δρόμου προσπαθεί να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας.

Την τελευταία, λοιπόν εβδομάδα του Αυγούστου θα μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση για τα Παιδαγωγικά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Αντίθετα αναμένεται άνοδος στις Νομικές σχολές που αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως 250 μόρια. Επίσης ανοδικά θα κινηθούν και τα τμήματα της Ψυχολογίας αλλά και τα Φιλολογικά και Ιστορικά τμήματα.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 600 μόρια. Άνοδος αναμένεται και στα Γεωπονικά τμήματα.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής σε όλες τις πόλεις. Εκτιμάται άνοδος έως και 500 μόρια για τα τμήματα της Οδοντιατρικής και της Φαρμακευτικής. Τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Για το 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών. Εκτιμάται ότι η άνοδος θα φθάσει έως και τα 900 μόρια συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται επίσης και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν ανοδικά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας. Στα τμήματα αυτά αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια.

Ύστερα από την ανακοίνωση των βάσεων θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα ενώ θα τεθούν χρονικά πλαίσια ώστε όσοι πάρουν μετεγγραφή να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2014: Συνωστισμός αριστούχων - Πού θα κινηθούν ανά πεδίο

Βάσεις 2014: Στα ύψη οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές